Monika Vengrínová Kultúra

Slovenskí Beatlesáci v Poprade: Hity 60-tych rokov roztancovali vypredanú sálu

Najlepšia Beatles revivalová kapela na svete po dlhšom čase opäť koncertovala v našom meste. Dokonalá interpretácia jednej z najpopulárnejších a najznámejších kapiel v dejinách, originálne kostýmy, nezabudnuteľné hity, taký bol večer v podaní The Backwards.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí Beatlesáci v Poprade: Hity 60-tych rokov roztancovali vypredanú sálu
Foto: Michal Tropp / Zdroj: Dnes24.sk

60.roky minulého storočia patrili skupine The Beatles. Ľudia ich milovali, dnes sú legendou. Ich piesne, ktoré desaťročia počúvajú všetky generácie, sa stali nesmrteľnými. A i vďaka chalanom z kapely The Backwards tieto hity stále žijú.

Kapela vznikla v roku 1995 v Košiciach a po počiatočnej prezentácii vlastnej tvorby sa rozhodla pre interpretáciu svojej najobľúbenejšej kapely. Dnes chalani hrajú v stálom zložení František Suchanský ako sólový gitarista George Harrison, Miroslav Džunko alias Paul McCartney na basovej gitare, Dalibor Štroncer na doprovodnej gitare ako John Lennon a Daniel Škorvaga ako Ringo Starr na bicích nástrojoch.

„Nenašli sme škaredého Micka Jaggera“

„Každý sa nás pýta, prečo práve Beatles. Máme na to odpoveď, že sme nenašli dosť škaredého Micka Jaggera, aby sme mohli robiť Rolling Stones. Ale to je už trošku otrepané. My sa jednoducho snažíme doniesť tvorbu Beatles ľuďom preto, lebo nikdy nemali možnosť počuť ju na živo. Ja si myslím, že je to hudba, ktorá ovplyvňuje široké generačné spektrum a okrem toho, keďže sme všetci vyrastali v muzikantských rodinách, tak k tomu Beatles nás to prirodzenie ťahá, pretože naši rodičia zvykli hrávať, niektorí dokonca dodnes hrajú v kapelách, kde v repertoároch boli aj tieto pesničky. Takže prakticky sme na tom všetci odchovaní“ uvažuje Fero Suchanský.

Chalani ale začínali s vlastnými piesňami, čím odštartovali svoju kariéru. Keď sa však vynorila potreba repertoáru, zistili, že beatlosovky sú to, čo chcú hrať. Sadli im hlasy, i piesne a už pri tom ostali. A ich jeden úspech za druhým svedčí o tom, že urobili dobre. V roku 1998 prvýkrát vyhrali najväčší Beatlefest na svete, ktorý sa pravidelne koná v USA a o päť rokov neskôr svoju pozíciu lídra medzi Beatles revival kapelami potvrdili. To, že sú najlepší na svete pripisujú svojej charizme, nenútenosti, putu medzi sebou a v neposlednom rade paradoxu, že im o verné kopírovanie originálnych hudobníkov z The Beatles vôbec nejde.

„My sa im nechceme podobať. Každý z nás sa na tom pódiu snaží byť sám sebou. Nechceme byť ich kópiami, pretože medzi tým a paródiou je len veľmi tenká čiara a keď ju človek prekročí tak práve vtedy začína pôsobiť parodicky. To my nechceme. My chceme byť prirodzení, preto je pre nás najdôležitejšie, aby sme boli samými sebou. Zároveň však samozrejme musíme ľuďom priniesť pocit, že vidia a počujú Beatles,“ vysvetľuje člen kapely.

The Backwards majú charizmu, preto sú úspešní

A podľa Fera Suchanského je práve to dôvodom ich úspechu v Amerike, kde domáci majú radi velikášstvo a všetko, čo robia, robia veľké. Keď však ide o živú hudbu, tá sa tým mení na paródiu: „Samozrejme nechcem zhadzovať americké kapely, pretože na nich sme vyrastali aj my a mnohé z nich osobne poznáme. Na našich cestách po Amerike sme stretli veľmi veľa dobrých kapiel, ale to, že sme porotu oslovili práve my je zrejme našou prirodzenou charizmou, ktorú máme. To nám povedalo skutočne veľa ľudí. Tie ostatné kapely fungujú na princípe stretnutia sa štyroch muzikantov, ktorí majú radi Beatles a tak začnú hrať. Popri tom však každý z nich ešte hosťuje v inej kapele, atď. My sme ale kompaktná štvorica, ktorá hrá spolu každý jeden koncert, neodbiehame k iným kapelám, a to je práve to, čo u nás buduje charizmu a zároveň aj pevné puto, ktoré potom ľudia na koncerte majú možnosť pocítiť ako niečo dodatočné, čo tam musí byť, inak by to nefungovalo“.

Ich koncerty po celom svete tak bývajú pravidelne vypredané. Vystupujú nielen doma, ale i v Európe, či ďalekej Amerike, kde zakaždým zožínajú obrovský úspech. Každý koncert je však iný, pretože každé publikum je iné. Uzavretejší Slováci a Česi na koncertoch zvyčajne sedia a po pesničke zatlieskajú. Američania sa okamžite bavia, pretože oni sa na koncert prišli baviť. Náročné vystúpenia však podľa Ferových slov chalani zažívajú v krajine, ktorá dala Beatles svetu. Hrať tak ich pesničky vo Veľkej Británii je údajne ako nosiť drevo do lesa. Príjemné prekvapenie ich však čakalo na nedávnom koncerte v Liverpoole, kde ich zaskočila spontánna reakcia publika, ktoré po tretej pesničke začalo tancovať. Hranie tak vraj bolo zrazu omnoho lepšie a jednoduchšie.

Okrem koncertov i megaúspešný muzikál

A práve koncertovanie je gro všetkého, čo kapela robí. I napriek úspešnému CD a DVD, ktoré chalani nahrali, sa touto cestou uberať nechcú. „Sú to len doplnkové veci pre našich fanúšikov, ktorí nás o to žiadali. Môj osobný názor a vlastne aj názor celej kapely je však taký, že keby sme si už mali kúpiť Beatles, tak určite originál, nie nejaký revival. My sa nesnažíme konkurovať Beatles tým, že nahráme ich pesničky lepšie, modernejšie, to nemá význam, tie skladby sú perfektné tak, ako sú. Ale urobili sme to kvôli našim fanúšikom, ktorí nás o to žiadali a sme radi, že oni majú záujem o tieto veci a my im ich radi poskytneme,“ hovorí F. Suchanský.

Záber kapely je tak pomerne široký. Okrem koncertov, či nahrávok si na vlastnej koži okúsili i divadelné dosky, na ktorých stáli mnoho krát. 116 repríz úspešného muzikálu „Beatles: Never nikomu nad štyridsať“ na námet spisovateľa Daniela Heviera, v réžii Jozefa Zemana, účinkovanie v pražskom Divadle Spirála i doprovod baletných tanečníkov v ostravskom Divadle Jiřího Mirona, The Backwards triumfujú na mnohých frontoch.

S novým programom do mnohých miest

O ich úspešnej kariére tak niet pochýb. Oslavné ódy na prácu, ktorú robia, sa hrnú zo všetkých strán. „V poslednej dobe nás veľmi potešila kritika jedného novinára po našom košickom koncerte. Musím sa priznať, že ten článok bol pre nás tak pochvaľujúci, až som sa cítil trápne. Ale zrazu som si uvedomil tú zodpovednosť, ktorú voči našim fanúšikom máme. Lebo keď vidíte, ako vás ľudia vnímajú, máte pocit zodpovednosti. Na druhej strane je to však pre nás i obrovské zadosťučinenie, keď vieme, že to, čo robíme má zmysel,“ premýšľa hudobník a zároveň si spomína na ďalší, veľmi príjemný zážitok z nedávneho obdobia, kedy práve na jednom z košických koncertov hral so svojim bratom, ako hosťom na doprovodnej gitare: „Bolo to super“.

Rovnako skvelý bol i popradský koncert, na ktorom sa chalani z kapely predstavili s novým programom. S ním samozrejme pokračujú ďalej a hrať ho budú dovtedy, kým neobehajú všetky miesta, ktoré majú naplánované. „V zálohe máme pripravený i nový program, na ktorom už pomaličky pracujeme. Zatiaľ však len v myšlienkach. Tento program, ktorý ste dnes mali možnosť vidieť je momentálne najnovší a nejaký čas ho ešte budeme hrať. Práve pred týždňom sme sa vrátili z USA, predtým sme boli štyri dni v Liverpoole a tak teraz budeme dosť dlhú chvíľu doma. Domovom myslím Slovensko i Česko, lebo oba štáty sú pre nás rovnakým trhom. No a potom nás čakajú nejaké vystúpenia v Anglicku a možno i niekde v západnej Európe, nakoľko tam tiež máme manažéra,“ uzatvára Fero Suchanský.

Slovenskí Beatlesáci v Poprade
38
Galéria
Foto: Michal Tropp / Zdroj: Dnes24.sk
Slovenskí Beatlesáci v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM