Rôzne

Slovensko láka stále viac turistov: Návštevnosť krajiny rastie už štvrtý rok

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko turistov ročne priláka naša krajina? Dobrou správou je, že tieto čísla posledné štyri roky stále rastú.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko láka stále viac turistov: Návštevnosť krajiny rastie už štvrtý rok
Zdroj: Marek Dunajský

Návštevnosť Slovenska nepretržite rastie už štvrtý rok za sebou. Počet hostí v prvom polroku 2018, ktorí na Slovensku strávili minimálne jednu noc, dosiahol viac ako 2,5 milióna. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o takmer štyri percentá. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

„Čísla návštevnosti stúpajú a turizmus zastáva dôležité postavenie aj v našej ekonomike, čo nás veľmi teší. Je dôležité, aby sme v tomto trende pokračovali, skvalitňovali naše služby a ponúkali turistom potenciál, ktorý tu máme. Aby si hostia odnášali zo Slovenska len tie najkrajšie zážitky a mali tak dôvod vrátiť sa opäť,” povedal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Hostia na Slovensku počas prvých šiestich mesiacov tohto roka strávili približne 6,9 milióna nocí, čo je nárast o 3,8 percenta. „V priemere sa u nás ubytovali na 2,7 noci. Z regiónov dominovali najmä Žilinský, Bratislavský a Prešovský kraj,“ uviedla Ducká.

Slováci podľa jej slov tvorili 61 percent celkovej návštevnosti, pričom do rôznych kútov Slovenska ich zavítalo viac ako 1,5 milióna. „Medziročne ich počet stúpol o takmer tri percentá. K najviac obľúbeným lokalitám u Slovákov patrili Poprad, Bratislava, Liptovský Mikuláš, Žilina a Košice,“ doplnila hovorkyňa.

Zahraniční hostia tvorili 39 percent všetkých turistov a na Slovensku sa ich ubytovalo približne milión. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku ich počet vzrástol o takmer päť percent. Najviac ich prišlo z Českej republiky (29 percent).

„Z pohľadu počtu hostí najviac turistov na Slovensku pribudlo z Českej republiky (plus 27 000), Poľska (plus 10 000) a Číny (plus 6 000). Dovolenkári spoza hraníc vyhľadávali najmä Bratislavu, Poprad, Liptovský Mikuláš, Košice, Žilinu a Ružomberok,“ doplnila Ducká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM