Šport

Slovensko má nový vodácky idol. Tínedžer Grigar siahal v Riu na medailu

Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil vo svojom premiérovom olympijskom finále piatu priečku. Po prvom kole bojov o medaily priebežne viedol.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má nový vodácky idol. Tínedžer Grigar siahal v Riu na medailu
Zdroj: TASR

Mladý reprezentant Jakub Grigar síce vo finálovej jazde K1 neurobil žiadnu technickú chybu, no pred cieľom mierne spomalil a olympijská medaila mu napokon ušla o 44 stotín. Ešte len 19-ročný reprezentant tak nevyťažil z víťaznej semifinálovej jazdy, vďaka ktorej sa vo finále vydal na trať ako posledný v poradí. Zlato si vypádloval Brit Joseph Clarke časom 88,53, striebro Slovinec Peter Kauzer s odstupom 17 stotín. Tretí skončil Čech Jiří Prskavec (+0,46).

Po dojazde do cieľa bol Grigar viditeľne prekvapený, že obsadil až piatu pozíciu. O medailu ho obral úplný záver trate. „Na záverečných dvoch bránkach som urobil dve malé chyby. Išiel som z posledných síl a v cieli to už nevládal ‚hodiť‘. Už keď som prešiel prvou z nich, vedel som, že to nebolo dobré. Myslím si však, že na 19 rokov to nebolo vôbec zlé. Aspoň mám motiváciu ísť na ďalšiu olympiádu,“ povedal Grigar.

PREČÍTAJTE SI: OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Vietor a chlad

Stredajšiu slalomársku disciplínu sprevádzali sťažené poveternostné podmienky. Chladné počasie s nepríjemným vetrom však Grigara v semifinálovom výkone neobmedzilo, ba práve naopak. Talentovaný kajakár prešiel trať ako skúsený harcovník. Od prvej bránky po poslednú sa mu loď nezastavila, náročné pasáže zvládol presvedčivým spôsobom a v cieli sa mohol tešiť z postupu. Dosiahol najrýchlejší čas 88,84 s a ako jediný spomedzi semifinalistov sa s ním zmestil pod hranicu 90 sekúnd.

Zverenec trénera Tomáša Mráza dosiahol životný výsledok a zároveň stanovil slovenské maximum v mužskej K1 pod piatimi kruhmi. Doteraz najlepším umiestnením bola 10. miesto Miroslava Stanovského z OH 1996 v Atlante. Z ďalších olympijských reprezentantov v disciplíne sa ani jeden z tria Ján Šajbidor, Peter Nagy, Peter Cibák nedostal do elitnej desiatky poradia.

Grigar si účasť v Riu vyjazdil na tohtoročnom domácom kontinentálnom šampionáte, na ktorom obsadil piate miesto. Nasledovali úspechy z júnových podujatí Svetového pohára a vygradovanie formy i výsledkov na svetovom šampionáte juniorov a slalomárom do 23 rokov. V španielskom Seu si vybojoval prvý kov na podujatí SP – vystúpil na strieborný stupienok – a o týždeň neskôr obsadil v Pau 6. priečku.

finále K1 – výsledky:

1. Joseph Clarke (V.Brit.) 88,53 s (0 tr. sekúnd), 2. Peter Kauzer (Slov.) +0,17 (0), 3. Jiří Prskavec (ČR) +0,46 (2), 4. Hannes Aigner (Nem.) +0,49 (0), 5. Jakub GRIGAR (SR) +0,90 (0), 6. Pedro Da Silva (Braz.) +3,01 (0), 7. Giovanni De Gennaro (Tal.) +3,24 (0), 8. Sebastien Combot (Fr.) +4,02 (2), 9. Pavel Eigel (Rus.) +4,09 (2), 10. Mike Dawson (N.Zéland) +4,54 (0)

PREDSTAVUJEME: Strieborný medailista z Ria Beňuš robí roky Slovensku radosť

Slovenský kajakár Jakub Grigar
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM