Peter Handzuš Rôzne

Slovensko má záujem o olympijský hokej. Dostať ho ale nemusí

V prípade, že poľský Krakov uspeje vo svojej kandidatúre na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022, Slovensko sa bude uchádzať o možnosť usporiadať na svojom území hokejový turnaj.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má záujem o olympijský hokej. Dostať ho ale nemusí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Táto ponuka už dokonca bola predmetom rokovania s poľskou ministerkou športu a cestovného ruchu Joannou Muchovou. Napriek tomu Slovensko hokej nemusí dostať.

Upraví MOV kvôli Slovensku pravidlá?

Podľa pravidiel Olympijskej charty môže Medzinárodný olympijský výbor povoliť organizovanie určitých podujatí alebo športových disciplín v susednej krajine iba výnimočne v prípade, ak nie je zo zemepisných alebo topografických dôvodov možné organizovať ich v štáte hosťujúceho mesta.

„Bude potrebné počkať na rozhodnutie MOV, či bude toto pravidlo upravené,“ konštatuje sa v materiáli rezortu školstva. V ňom sa navrhuje, aby vláda vyslovila oficiálne podporu Slovenskej republiky kandidatúre poľského mesta Krakov v boji o organizáciu ZOH 2012.

Problémom hokejového turnaja na Slovensku by mohli byť aj zimné štadióny v Poprade a Liptovskom Mikuláši, ktoré už nie sú schopné ani rozsiahlej rekonštrukcie. „Preto sa uvažuje, pre obe mestá, o výstavbe nových hokejových štadiónov s kapacitou najviac do 10.000 divákov,“ uvádza ministerstvo školstva.

Popri hokeji by mohlo Slovensko hostiť aj lyžovanie v zjazdových disciplínach. Na tento účel sa predpokladá využitie areálu v Jasnej, kde by bolo potrebné dobudovať mužskú zjazdovú trať a vyriešiť problém s osobnou dopravou a parkovaním. Poľská strana žiada od Slovenskej republiky aj organizovanie súťaží v akrobatickom lyžovaní, ktoré by sa mohli bez veľkých úprav uskutočniť vo Vysokých Tatrách.

Financovanie 2 ku 8 alebo 3 ku 7

Z materiálu ministerstva tiež vyplýva, že by spoločná organizácia ZOH na Slovensku a v Poľsku mohla stáť asi 1,54 miliardy eur. Ministerstvo predpokladá, že približne 40 percent z tejto sumy by mohol zaplatiť MOV. Zvyšných zhruba 920 miliónov eur by potom uhradili Slovensko a Poľsko v pomere 2 ku 8 alebo 3 ku 7.

„Treba zdôrazniť, že podstatná časť finančných prostriedkov by mala byť investovaná do športovej infraštruktúry a napríklad výstavbou ďalších moderných zimných štadiónov by sa výrazne posilnili šance Slovenska aj v ďalšej kandidatúre na organizovanie majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji,“ obhajuje výdavky rezort školstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM