Martin Sýkora Správy

Slovenský raj ožil: Krásny kút prírody len pár kilometrov od Tatier

Národný park smerom na juh od Tatier je čoraz vyhľadávanejší. Len v minulom roku sem prišli návštevníci z rôznych krajín. Využívanie možností pomáha aj miestnym.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský raj ožil: Krásny kút prírody len pár kilometrov od Tatier
Zdroj: Dnes24.sk

Do Národného parku Slovenský raj v priebehu roka 2016 prišlo 128 934 turistov. Do národného parku vlani zavítali turisti z 21 rôznych krajín sveta. Starostka Hrabušíc potvrdila, že takýto počet návštevníkov z toľkých krajín sveta v Slovenskom raji nebol už dlhší čas.

Cez 100 tisíc návštevníkov

„V minulom roku sme zaznamenali veľmi dobrú sezónu s množstvom návštevníkov. Odzrkadlilo sa to aj vo výbere vstupného do národného parku, ktoré používame na obnovu technických zariadení. Bol to veľmi dobrý rok,“ uviedla starostka obce Hrabušice Jana Skokanová. Do národného parku prišlo takmer 129 000 turistov.

„Slovenský raj je vnímaný veľmi zoširoka a vo viacerých krajinách sveta,“ podotkla hrabušická starostka.

V roku 2016 v národnom parku zaznamenali nárast návštevníkov z Izraela, Španielska a Belgicka. „Rakúšania a Francúzi patria už dlhoročne k tradičným návštevníkom Slovenského raja,“ uviedla Skokanová s tým, že medzi každoročných turistov možno zaradiť aj Poliakov, Čechov či Maďarov. Do národného parku zavítalo aj množstvo Slovákov.

40 rokov neprístupná oblasť otvorila náruč: Slovenský raj ponúka legendu
13
Galéria
Zdroj: TASR

Turistika pomáha aj miestnym

V katastri obce Hrabušice prenocovalo 31 721 ľudí, z toho priamo v bezprostrednej blízkosti národného parku v autokempingu Podlesok to bolo 26 588 turistov.

„Turisti majú z Podleska, ktorý je súčasťou obce Hrabušice, blízko do viacerých roklín. Len 50 metrov je vstup do prvej rokliny Suchá Belá a 700 metrov do Prielomu Hornádu. Tri kilometre lesom a chodníkom popri vode a za 30 minút sa ocitnú turisti pri ďalšej rokline Piecky a za 40 minút pri rokline Veľký Sokol,“ priblížila starostka. V správe obce Hrabušice je päť roklín, niekoľko kilometrov turistických chodníkov a cyklistické chodníky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM