Peter Handzuš Správy

Smutné zistenie: Najviac detí s vrodenou chybou sa narodilo v našom kraji

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií sa v roku 2011 narodilo okolo 61 tisíc detí. Z celkového počtu živo narodených detí sa 1477 narodilo s vrodenou chybou, z toho v Prešovskom kraji sa ich narodilo 351.

Najviac detí s vrodenou chybou sa v roku 2011, z ktorého sú posledné spracované údaje, narodilo v Prešovskom (351) a Nitrianskom kraji (225). Naopak, najmenej detí s vrodenou chybou sa narodilo v Banskobystrickom kraji (116).

„Z celkového počtu živo narodených detí sa 1477 narodilo s vrodenou chybou, 1311 detí sa narodilo s jednou vrodenou chybou, vyše 160 detí malo dve a viac vrodených chýb,“ priblížil hovorca NCZI Peter Bubla. V 1073 prípadoch vrodenú chybu u dieťaťa zistili počas tehotenstva.

Najčastejšie diagnostikovanou vrodenou chybou bola vrodená chyba srdcových priehradiek. „Ako samostatná vrodená chyba sa vyskytla v 196 prípadoch a v 89 prípadoch sa diagnóza vyskytla aj v kombinácii s inými vrodenými chybami,“ priblížil Bubla. Značný počet vrodených chýb (358) je podľa jeho slov zo skupiny deformácií svalov a kostry.

„Porovnaním spracovaných a zverejnených údajov možno sledovať, že údaje o výskyte vrodených chýb u živo narodených detí vykazujú z dlhodobejšieho hľadiska kolísavé medziročné hodnoty,“ skonštatoval Bubla. Za posledných desať rokov však stále na 10 000 detí každoročne pripadá vyše 200 s vrodenou chybou.

Pre ukončenie tehotenstva z dôvodu prenatálne zistenej vrodenej chyby sa v roku 2011 rozhodlo 53 žien.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM