Peter Handzuš Krimi

Smutný koniec pátrania po 70-ročnom turistovi: Záchranári našli nebohého v masíve Tupej

Od štvrtka hľadali záchranári poľského turistu, ktorý sa vydal sám na túru do Vysokých Tatier. Mal v úmysle vystúpiť na Končistú s tým, že večer sa vráti do hotela v Zakopanom, kde bol s manželkou ubytovaný. Keďže sa nevrátil ani nasledujúci deň ráno, manželka požiadala o pomoc horských záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku Smutný koniec pátrania po 70-ročnom turistovi: Záchranári našli nebohého v masíve Tupej
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

O súčinnosť boli požiadaní aj príslušníci PZ SR, ktorí vypátrali auto nezvestného na parkovisku pri zastávke Popradské pleso. Mobilný telefón, ktorý mal mať pri sebe sa nepodarilo lokalizovať, nakoľko si ho turista na našom území pravdepodobne vôbec nezapol. Do pátrania bol nasadený aj vrtuľník Letky MV SR. „Do terénu pozemne odišli dve skupiny záchranárov HZS, ktorí prehľadávali všetky prístupové trasy ku Končistej. Keďže sa nepodarilo do večerných hodím turistu nájsť, v piatok sa v pátraní pokračovalo pozemne od skorých ranných hodín. V doobedňajších hodinách záchranári HZS našli nezvestného turistu v masíve Tupej neďaleko Lúčneho sedla, žiaľ, už bez známok života. Pádom v ťažkom skalnom teréne utrpel poranenia nezlučiteľné so životom,“ informujú záchranári na svojom webe.

Telo nebohého bolo záchranármi HZS vyprostené zo žľabu, vrtuľníkom Letky MV SR transportované na heliport v Starom Smokovci a odovzdané príslušníkom PZ SR. Do pátracej akcie boli počas dvoch dní nasadení siedmi profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári HZS.

Spomínaná udalosť je už treťou počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny, kedy turisti utrpeli úraz s následkom smrti po tom, čo odišli do hôr sami a pohybovali sa mimo turisticky značených chodníkov. „Horská záchranná služba preto upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby dodržiavali zásady bezpečného pohybu na horách, neporušovali návštevné poriadky, do hôr odchádzali minimálne vo dvojici a za každých okolností dávali na seba pozor a boli opatrní,“ upozorňujú záchranári.

Pátranie po poľskom turistovi
4
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM