Peter Handzuš Správy

Smutný pohľad na Tatry: Lykožrút tam ničí zdravé stromy

V bezzásahovom území Vysokých Tatier dochádza k erózii pôdy a vysychaniu vodných zdrojov. Pokiaľ nedôjde k zmene prístupu, lesy z týchto území na dlhé desaťročia zmiznú.

Ilustračný obrázok k článku Smutný pohľad na Tatry: Lykožrút tam ničí zdravé stromy
Foto: Ján Slivinský

Následkom kalamity v roku 2004 sa vo Vysokých Tatrách extrémne premnožil lykožrút. Napadnuté nie sú len plochy, ktoré vtedy zasiahla veterná smršť, ale aj zdravé lesy. Prichádzame tak o vysadené, ale aj o pôvodné stáročné lesy, kvôli ktorým pôvodne vzniklo pásmo s najvyšším stupňom ochrany.

„Viac ako desať rokov sa prizeráme, ako nám tatranské lesy doslova zomierajú pred očami. Kvôli invázii podkôrneho hmyzu vo vyschnutom mŕtvom lese nastáva erózia pôdy, vysychajú studničky a horské potoky. Nastal čas konať,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Efektívne, ekologické a k životnému prostrediu priateľské riešenia máme pritom k dispozícii už desiatky rokov. Príroda to vie vyriešiť aj tak, že v Tatrách zostanú holé skaly, na ktorých už les nebude mať kde rásť.“

PREČÍTAJTE SI AJ 12 rokov po víchrici vo Vysokých Tatrách: Príroda si poradila aj sama

Tatry lesy potrebujú

Ministerka bude preto iniciovať okrúhly stôl s odborníkmi z oblastí lesníctva a ochrany životného prostredia. Stratou lesov totiž podľa nej prichádza Slovensko aj o jedinečné kúpele na liečbu dýchacích ciest. Jediný smrek pritom ročne vyprodukuje kyslík pre 50 ľudí. „Vysokohorské tatranské lesy sú symbolom Slovenska,“ vysvetlila ministerka Matečná. „Chránia svahy pred pôdnou eróziou, regulujú vodné pomery horského prostredia, sú zdrojmi pitnej vody, zmierňujú výkyvy horského počasia a vytvárajú kvalitné ovzdušie. Sú domovom mnohých vzácnych živočíchov a rastlín. Historicky slúži ľuďom a mali by s nimi žiť v súhre. Aby ich ľudia mohli využívať na relax, turistiku, šport, liečbu.“

PREČÍTAJTE SI AJ: Nečinnosť vyhovuje lykožrútovi. Dvestoročné tatranské lesy vysychajú

Rozdielne pohľady na ochranu lesa

Podľa rezortu pôdohospodárstva je problém vo Vysokých Tatrách spôsobený rozdielnym pohľadom na starostlivosť o chránené územie zo strany ochranárov a lesníkov, zatiaľ čo ochranári presadzovali pasívny prístup (bezzásahovosť), a to dokonca na celom území TANAPu, lesníci navrhovali aplikovať citlivú aktívnu diferencovanú ochranu na základe dlhoročných skúsenosti. Historicky má totiž lesníctvo na Slovensku niekoľko storočnú históriu a bohaté skúsenosti v boji s lykožrútom. Práve zladiť prístupy v ochrane prírody by malo byť cieľom okrúhlych stolov, ktoré bude iniciovať rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Po veternej kalamite v novembri 2004, ale i po víchrici Žofia v roku 2014, boli dočasne odlesnené plochy s nižším stupňom ochrany po spracovaní dreva lesníkmi následne zalesnené. Na druhej strane v rezerváciách s najprísnejším stupňom ochrany sa o zalesnenie, ktoré trvalo o niečo dlhšie, postarala sama príroda. Rezort životného prostredia presadzuje v týchto z pohľadu ochrany prírody najhodnotnejších lokalitách také opatrenia, ktorých cieľom je zabezpečiť ochranu jedinečných lesných komplexov bez priameho zásahu človeka. „Sme pripravení na konštruktívnu diskusiu s každým, kto má záujem chrániť prírodné bohatstvo našich veľhôr. Nebolo by správne vnímať tento stav len z ekonomického a lesníckeho hľadiska, a nie z pohľadu ochrany prírody. Komunikácia musí byť založená na vedeckých a praktických poznatkoch, nie na emóciách,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Ochranári preferujú prírodné procesy

„Zastávame odborný názor, že zachovať prírodu Tatier so všetkou rozmanitosťou biodiverzity je potrebné s minimom vplyvov človeka a ponechaním vývoja na prírodné procesy. Takéto územie bude navštevované a vyhľadávané, bude lákať svojou rozmanitosťou a divokosťou, bude možné vidieť všetky pôvodné druhy v prirodzených biotopoch, bez ovplyvnenia človekom,“ dodal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Les v TANAP-e zmenil svoju podobu takmer na nepoznanie!

Lykožrút zbavuje Vysoké Tatry lesov
2
Galéria
Lykožrút v Tatrách ničí živé stromy
68
Galéria
Foto: Ján Slivinský
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM