Peter Handzuš Krimi

Sneženie a vietor pravdepodobne vystupňujú lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých Tatier od 2000 m nad úrovňou mora trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Naďalej iba mierne spevnená je snehová pokrývka ojedinelých strmých svahov so sklonom nad 40 stupňov. Jej prípadné intenzívnejšie zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavín. V ostatných slovenských pohoriach predchádzajúce oteplenie, dážď a následné ochladenie stabilizovali snehovú pokrývku a minimalizovali hrozbu lavínových zosuvov.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, snežilo a výrazne sa ochladilo. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od –14 do –5 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 45 km/h. V priebehu uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm snehu.
Výška silným vetrom nerovnomerne rozloženej snehovej pokrývky je vo všeobecnosti podpriemerná. Niektoré horské hrebene a chrbty sú vyfúkané až na trávnatý a skalnatý podklad. V exponovaných častiach terénu sa nachádzajú málo stabilné útvary z naviateho snehu. SLP HZS upozorňuje na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva pri pokračujúcom snežení a silnom vetre.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM