Peter Handzuš Správy

Sneženie v máji? Meteorológovia vydali pre popradský okres výstrahu

Perinbaba bude prášiť perinu aj v máji. Pre náš okres je vydaná výstraha pred snežením. Pozrite kedy!

Ilustračný obrázok k článku Sneženie v máji? Meteorológovia vydali pre popradský okres výstrahu
Foto: Peter Handzuš

Pripravte sa, že už onedlho môže napadať májová snehová prikrývka. „V okrese Poprad sa miestami v polohách nad 800 m, prechodne aj nad 500 m, očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 1 – 10 cm nového snehu,“ uvádzajú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Pre náš okres je vydaná výstrahu prvého stupňa pred snežením od nedele 5. mája 4:00 hod. do pondelka 6. mája 8:00 hod. Uvedená výška nového snehu podľa slov meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše sa na SHMÚ.

Sneženie však nie je jediným, pred čím varujú meteorológovia. Do pondelka 6. mája 18:00 hod. je pre popradský okres vydaná aj výstraha prvého stupňa pred vetrom. „V okrese Poprad sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 20 m/s (65 – 70 km/h),“ píšu meteorológovia s tým, že táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM