Peter Handzuš Rôzne

So šialenstvom, ako je terorizmus, nejde bojovať pekným slovom

Demokratický svet nemôže bojovať s takým šialenstvom, ako je terorizmus, pekným slovom, pretože sa to nedá.

V dnešnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) na margo reakcie USA, ktoré začali po útokoch z 11. septembra 2001 vojnu aj bez rezolúcie OSN.

„Musíme prinášať obete, aby naše deti mali šancu na budúcnosť a život. USA museli ukázať odhodlanie čeliť tejto hrozbe. Neskôr medzinárodné spoločenstvo potvrdilo, že inej alternatívy niet. Mne sa vidí, že najmä vďaka obrovským obetiam USA hrozbe terorizmu čelíme, no nedá sa povedať, že by sme vyhrali,“ upozornil.

Veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick v súvislosti s vojnou v Afganistane, ktorá prišla krátko po útokoch, povedal, že práve táto krajina bola zdrojom tohto teroristického činu. Či by konal rovnako, keby bol v tom čase na mieste prezidenta Georga Busha, povedať nevedel. „Je to hypotetická otázka. Celý svet smeruje k otvorenej občianskej spoločnosti a dejiny možno povedia, že toto bol začiatok tohto trendu. Mnohí ľudia sa spojili, aby rozvíjali podporu demokracie v Iraku a ostatných krajinách,“ konštatoval.

Podľa Dzurindu bolo po 11. septembri isté, že sa rodí jeden strašný fenomén, ktorý ruinuje našu civilizačnú bázu. „Naše hodnoty stoja na túžbe žiť, nie umierať, a odrazu sme konfrontovaní s fenoménom, že sa zrodila šialená ideológia, ktorá svoju existenciu stavia na úplnom protirečení – organizovať samovražedné atentáty,“ povedal.

Ani Dzurinda ani veľvyslanec Sedgwick konšpiračným teóriám o útokoch na WTC a Pentagón neveria. „Realita býva omnoho jednoduchšia a menej komplikovanejšia ako naša fantázia. Keď dôjde k takejto udalosti, konšpiračné teórie sa nemôžu neobjaviť. Samozrejme, že im neverím,“ uistil Dzurinda. Podľa Sedgwicka nemôže byť nič vzdialenejšie od pravdy ako tieto konšpiračné teórie. „Nemôžem s nimi súhlasiť,“ dodal.

Text+foto: TASR

dvojicky
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM