Peter Handzuš Rôzne

So začiatkom zimnej sezóny sú vo Vysokých Tatrách spokojní

Strediská TMR mali najlepší úvod zimnej sezóny za posledné 4 roky.

Zimná lyžiarska sezóna sa v Tatrách ešte nekončí, no už teraz jeden z prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk tvrdí, že prvý kvartál finančného roku je v jeho strediskách lepší, ako v predchádzajú­com roku.

Jedným z dôvodov nárastu sú aj investície do lyžiarskych stredísk a hotelov spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR). Tie predstavujú len za rok 2010 objem vo výške 25 miliónov eur. Aj preto výnosy v porovnaní s prvým kvartálom sezóny 2009/2010 predstavovali 10,3 milióna eur, čo je 70,4-% nárast. Zisk spoločnosti TMR pred započítaním úrokov, daní a odpisov mal nárast takmer o 200 % na 2,2 milióna eur, pričom segment horských stredísk dosiahol najvyšší nárast prevádzkovej efektívnosti.

„Zaznamenali sme najlepší začiatok zimnej sezóny za posledné štyri roky, čo pripisujeme úspešným investíciám do infraštruktúry vo výške 70 miliónov eur,“ konštatoval predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý. V horských strediskách narástli aj tržby, konkrétne o takmer 90 % v porovnaní s prvým kvartálom sezóny 2009/2010.

Nárast tržieb súvisí aj s nárastom počtu návštevníkov, tých prišlo do stredísk TMR o 44 % viac ako minulý rok. Najväčší nárast zaznamenalo lyžiarske stredisko Vysoké Tatry, kde sa počet turistov zvýšil dokonca o 67 %. Podľa Hlavatého sa dobre predávali viacdenné skipasy, ktoré boli súčasťou pobytových balíkov.

„Naša hotelová báza dosiahla výrazný nárast obsadenosti,“ doplnil Hlavatý. Podľa neho k tomu prispeli hlavne investície do infraštruktúry a oživenie nočného života v Tatrách. Zimná sezóna sa však ešte nekončí, strediská prechádzajú z hlavnej sezóny do sezóny jarnej lyžovačky, s čím súvisí aj pokles cien. „Po minulé roky zimnú sezónu v strediskách ukončovali májové sviatky, kedy sa už postupne prechádzalo do letnej prevádzky lanoviek,“ uzavrel predseda predstavenstva TMR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM