Martin Sýkora Rôzne

Spadnú alebo nie? Lavínové zosuvy hrozia vo všetkých slovenských pohoriach

Po snežení sa zvýšili riziko pádu lavín. Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Spadnú alebo nie? Lavínové zosuvy hrozia vo všetkých slovenských pohoriach
5
Galéria
Zdroj: TASR

V dôsledku nového sneženia sa vytvorila malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň, aj v ostatných slovenských pohoriach. Možnosť uvoľnenia lavín je pravdepodobná len pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky vo veľmi strmom teréne. Vyskytnúť sa však môžu aj menšie spontánne lavíny z nového snehu. Nebezpečné sú tak aj strmé skalné platne a polohy pod skalnými stenami.

„Na horách trvajú seriózne zimné podmienky,“ upozornil Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Teplota vzduchu sa dnes ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 12 do mínus troch stupňov Celzia. Vo vysokých polohách boli navyše nízke teploty sprevádzané silným vetrom.

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Západných a Vysokých Tatier ďalších desať až 25 centimetrov nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách od dvoch do desiatich centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM