Simona Ivančáková Rôzne Recept na dnes

Špeciality starých mám spod Tatier, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám spod Tatier, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Tatrami.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Pôstna polievka

SUROVINY: 500 g zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 100 g masla alebo oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a cesnak

POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme mrveničku (haluštičky). Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu. Povaríme a neskôr pridáme zápražku a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.

Kuľaša

SUROVINY: 700 g zemiakov, hladká múka, maslo, slaninka, cibuľa, kyslé mlieko

POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky nescedíme, ale popučíme aj s vodou. Do zmesi nasypeme hladkú múku tak, aby vznikla polohustá kaša, ktorú necháme prevrieť. Nalejeme na tanier a v strede urobíme jamku, kde nalejeme maslo a slaninku s cibuľou. Podávame s kyslým mliekom.

Zeleninové placky

SUROVINY: 500 g miešanej zeleniny, 150 g mäkkej salámy, 2 lyžice ovsených vločiek, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 160 g polohrubej múky, soľ, olej

POSTUP: Osolenú zeleninu dusíme do mäkka. Keď je uvarená, tak ju necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju so salámou nadrobno pokrájame. V mlieku rozšľaháme žĺtky, primiešame múku, 2 lyžice oleja a podľa chuti soľ. Postupne pridáme zeleninu, vločky, salámu a z bielkov tuhý sneh. Z tejto zmesi robíme naberačkou malé placky a na rozpálenom oleji opečieme z obidvoch strán. Podávame napríklad s varenými zemiakmi.

Tekvica podľa starej mamy

SUROVINY: 1 veľká tekvica, 800 g zemiakov, maslo, 4 vajcia, 250 ml mlieka, 200 g mäkkej salámy alebo klobásy, soľ, olej, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, cibuľa

POSTUP: Tekvicu očistíme a pokrájame na plátky. Ošúpané zemiaky, ktoré tiež pokrájame na plátky. Pekáč potrieme maslom, rozložíme naň polovicu zemiakov, osolíme ich, dáme na ne vrstvu tekvice, osolíme a okoreníme. Na tekvicu nasypeme posekaný kôpor, cibuľu a salámu. Na to rozložíme zvyšok tekvice, potom vrstvu zemiakov. Vrch osolíme, polejeme olejom, maslom a dáme do rúry. Pred dopečením zmes polejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajíčka. Dopečieme do chrumkava.

Moskoľ

SUROVINY: 2 kg zemiakov, 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, vodu, soľ

POSTUP: V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske, aby bolo hrubé 2 cm. Cesto dáme piecť na teplú liatinovú dosku. Po 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM