Monika Vengrínová Rôzne

Spišská Sobota chutila i voňala guľášom: Varešky sa chytil i tím mestského úradu

Už tradične patrí jedna sobota v máji chutnému a zábavnému podujatiu Spišskosobotský kotlík. Aj tento rok sa celou mestskou časťou niesla vôňa guľášov od výmyslu sveta. Hovädzí, bravčový, baraní, z diviny, či hubový... Chuťové poháriky veru dostali zabrať.

Ilustračný obrázok k článku Spišská Sobota chutila i voňala guľášom: Varešky sa chytil i tím mestského úradu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž vo varení guľášu je v Spišskej Sobote už dlhoročnou tradíciou. Desiaty ročník, avšak štrnásty raz konajúca sa akcia aj tento rok prilákala takmer tri desiatky tímov. „Nie sme typickou súťažou vo varení guľášu. U nás ide predovšetkým o zábavu, nie o samotný guľáš, i keď, kvalita každého je vždy výborná,“ prezradil organizátor podujatia Viliam Kacún s tým, že víťazom súťaže sa stáva nie to družstvo, ktoré navarí najlepší guľáš, ale ktoré ponúkne najvyššiu sumu v dražbe putovného kotlíka.

Výťažok z dražby každý rok putuje dobrovoľnému hasičskému zboru v Spišskej Sobote. A kým vlani sa kotlík vydražil za 305 eur, tento rok bola suma o čosi nižšia. Za dvesto eur ho získal tím z Bratislavy.

Naopak, počet súťažiacich tímov s vareškami sa zvýšil. Ten najlepší guľáš sa tento rok snažilo navariť 26 družstiev, v minulo roku to bolo 22. Nováčikom tentoraz bolo i družstvo popradského mestského úradu na čele s nevariacim kapitánom, primátorom Jozefom Švagerkom. Ten mal v tíme oboch viceprimátorov i prednostu MsÚ, ktorý sa ujal funkcie šéfkuchára.

Hlavnou ingredienciou je láska

„Hlavnou ingredienciou v našom guľáši je láska. Začali sme s láskou pri mäse a potom nás láska k cibuli dojala až k slzám. To musí byť v tom guľáši poznať,“ prezradil tajnú prísadu prednosta MsÚ Róbert Bujalka. Jeho pracovný i tímový kolega, viceprimátor Igor Wzoš nám však prezradil celý recept.

„Máme veľmi kvalitné mäso. 60% je hovädzie, zvyšok bravčové plece, aby to bolo trošku šťavnaté. Potom cibuľa, paprika, paradajka. Žiadne lečo, všetko čerstvá zelenina. No a časť zemiakov sme rozvarili na začiatku, časť na konci, aby to bolo také mňam,“ vysvetlil Wzoš a dodal, že varenie je preňho zábavou i relaxom, a že doma varí veľa a rád.

Druhý viceprimátor Pavol Gašper naopak zvládne, podľa vlastných slov, uvariť len čaj, kávu, ryžovú kašu a krupicu: „To je celé moje kuchárske umenie. Toto je však vynikajúca spoločenská akcia a jej premyslenosť nás doviedla k tomu, že je potrebné zúčastniť sa. Myslím si, že ak v každom meste takúto akciu nemajú, tak prichádzajú o veľa“.

Žabka: Stačí, keď hasič povie, či je guľáš dobrý alebo zlý

Na guľáš z hovädziny a bravčoviny stavil aj tím Sieť, ktorý nám takisto prezradil svoju tajnú ingredienciu. „Ja som z domu doniesla chuť a dobrú náladu,“ usmieva sa Zuzana Alexová. Jej kolega Miroslav Trembáč počas toho, ako sa ich guľášik varil, dodal, že veria, že práve ten ich bude najlepší: „Určite bude mimoriadne chutný. Sme veľmi radi, že nás Klub Sobotčanov a pán Žabka pozvali na túto akciu, veľmi si to vážime“.

Aj Ján Žabka, veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Spišskej Sobote, so svojim tímom už tradične varil chutný guľáš, a to zo 60 percent hovädzí a zo 40 bravčový. „Každý hasič, ktorý chodí po súťažiach a v priebehu sezóny absolvuje 24–25 súťaží, na ktorých 90% stravy tvorí guľáš, vie, že iných degustátorov netreba. Stačí, aby práve hasiči povedali, ktorý je dobrý a ktorý nie,“ dodal Žabka.

Spišskosobotský kotlík 2015
2
Galéria
Spišskosobotský kotlík 2015
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM