Martin Sýkora Správy

Spišský hrad začne ďalšiu sezónu: Využívať môžete aj mobilnú aplikáciu

Ak neviete, čo cez víkend, máme pre vás skvelý tip: Spišský hrad privíta prvých návštevníkov novej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Spišský hrad začne ďalšiu sezónu: Využívať môžete aj mobilnú aplikáciu
Zdroj: TASR

S heslom Budete sa u nás cítiť ako králi otvoria v nedeľu 8. mája letnú turistickú sezónu na Spišskom hrade. Pripravený je kultúrny program, špeciality z hradnej kuchyne, ale aj ukážky práce hradného kata. Počas otvorenia predstavia aj novú mobilnú aplikáciu.

Dáša Uharčeková Pavúková zo SNM – Spišského múzea v Levoči informovala, že najväčšou novinkou tejto sezóny bude mobilná aplikácia Spišský hrad. Pôjde o sprievodcu hradom v piatich svetových jazykoch. Ako uviedla, nevie o inom slovenskom hrade, ktorý by takúto aplikáciu využíval. Súčasťou slávnostného otvorenia hradu bude bohatý program, ktorý sa začne o 10.00 h svätou omšou v Kaplnke svätej Alžbety. O 12.00 h bude nasledovať dobový sprievod, čestné salvy a slávnostné otvorenie sezóny. Predstavená bude aj nová publikácia Spišský hrad.

V rámci kultúrneho programu vystúpia orientálne tanečnice Fatima, skupiny historického šermu Páni Spiša a Morová rana i hudobná formácia Sharman.*** „Pre návštevníkov bude otvorená aj hradná kuchyňa, v ktorej ponúkneme špeciality, ale aj ukážky dobovej hostiny. V mučiarni bude kat predvádzať dobové mučenie,“*** informovala Uharčeková Pavúková.

Aj v tomto roku sa hrad zapojí do celoslovenského projektu Noc múzeí, ktorý sa uskutoční 21. mája. „Pôjde o nočnú prehliadku so vstupom každú polhodinu od 20.00 do 23.00 h,“ uviedla Uharčeková Pavúková. Na jún pripravujú pre deti Hradobranie, počas ktorého sa školáci stanú rytiermi a hradnými dámami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM