Ľubomír Hudačko Správy

Máme spoločné črty i podobný názov: Podtatranské múzeum predstaví paralely so Slovinskom

Expozícia prezentuje kultúrno-historické a súčasné paralely a rozdiely týchto dvoch krajín.

Ilustračný obrázok k článku Máme spoločné črty i podobný názov: Podtatranské múzeum predstaví paralely so Slovinskom
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Podtatranské múzeum v Poprade finišuje s prípravami novej výstavy, ktorá nesie názov Slovensko – slovinská dimenzia.

Z Podtatranského múzea informovali, že výstava sa organizuje od roku 2016 pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a tiež 25. výročia vzniku samostatnej Slovinskej republiky.

Zamieňajú názvy

„Naše dve krajiny majú nielen veľmi podobný a často zamieňaný názov, ale aj veľa spoločných čŕt v kultúre a spôsobe života. Zámerom výstavy je poukázať na zhody a odlišnosti v našej kultúrnej tradícii, ako aj v súčasnej každodennosti,“ informovalo múzeum.

Námet vznikol na základe spolupráce medzi vtedajšou veľvyslankyňou Slovinskej republiky na Slovensku Bernardou Gradišnik, vysokoškolskými učiteľmi a študentmi.

Tieto podobnosti a rozdiely ich zaujali pri štúdiu slovinského jazyka, stredoeurópskych štúdií, etnológie, architektúry aj medzinárodných vzťahov.

Prezentuje osobnosti

Hľadanie spájajúcich a rozdeľujúcich dimenzií na výstave postupuje cez súvislosti štátnosti, časovú os dejín, kultúrne špecifiká a podobnosti, priestory miest a mapovanie prírodného prostredia.

Expozícia tiež prezentuje významné osobnosti, ktorých osudy aj diela sú často prekvapivo paralelné či povesti o hradoch aj prírodných útvaroch, a to v priamom zážitku v oboch jazykoch.

„Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 6. júna o 16.30 hod. v priestoroch na Vajanského ulici a návštevníci ju budú môcť vidieť do konca júla,“ uzatvára múzeum.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM