Peter Handzuš Krimi

Spomienka na obete hôr je varovným mementom pre živých

Niekoľko desiatok dobrovoľných i profesionálnych horských záchranárov, športovcov a ďalších nadšencov pohybu v horách si dnes predpoludním pripomenulo v areáli symbolického cintorína na Stodôlkach v Demänovskej doline pamiatku obetí horských tragédií

„V prvom rade je to spomienka a vzdanie úcty ľuďom, ktorí v horách prišli o život. Na druhej strane je to aj varovné memento pre živých, aby sme sa vystríhali neopatrnosti, veľakrát až osudovému preceňovaniu vlastných síl a nezodpovednému konaniu v nádhernom, ale neúprosnom vysokohorskom prostredí,“ uviedol pre TASR oblastný predseda Horskej služby na Slovensku (HSnS) Nízke Tatry – Sever Ladislav Pardel.
V súvislosti s blížiacou sa lyžiarskou sezónou zdôraznil najmä stále sa rozmáhajúce adrenalínové aktivity mladých ľudí vo voľnom teréne. „Najlepšou prevenciou je pohyb výhradne po vyznačených lyžiarskych tratiach. Ak sa už niekto vyberie do voľného terénu, musí mať dostatočné skúsenosti a výstroj, ktorý mu môže v prípade akejkoľvek nehody a úrazu zachrániť život,“ pokračoval Pardel.
História symbolického cintorína, ktorý dostal terajšiu podobu predovšetkým zásluhou členov Klubu seniorov HSnS až v poslednom období, siaha do 50. rokov minulého storočia. Oficiálne bol otvorený iba nedávno a do kaplnky pod majestátnym šesťmetrovým dreveným krížom pribudli k 146 pamätným tabuľkám s menami ľudí, ktorí zahynuli v Nízkych Tatrách, tohto roku ďalšie dve.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM