Peter Handzuš Správy

Spomienka na obete hôr: Na Symbolickom cintoríne pribudli tabuľky s deviatimi menami

Aj tohtoročná posledná októbrová sobota patrila pietnej spomienke na obete hôr. Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou sa 31. októbra o jedenástej hodine dopoludnia stretli ich príbuzní, priatelia a známi.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na obete hôr: Na Symbolickom cintoríne pribudli tabuľky s deviatimi menami
Zdroj: TASR

Tichú spomienku venovali všetkým tým, ktorí hory milovali a ktorí v nich zahynuli. Rovnako ako tým, ktorých tabuľky pribudli na skalách pamätného miesta v tomto roku. „Tentoraz pribudlo na Symbolickom cintoríne osem tabuliek s deviatimi menami. Jedna z nich patrí Ľuborovi Benešovi († 2003), ktorý zahynul pri zostupe z Prostredného hrotu. Ďalšia je tichou spomienkou na Jolku Gallikovú († 1984), ktorej bola osudná náhla zmena počasia počas zlaňovania Ťažkého štítu, Miroslavovi Polášovi († 2015), ktorý sa smrteľne zranil pri páde z Tupej, Jánovi Hromádkovi († 2007), ktorý nezvládol výstup Jordánovou štrbinou a pri páde zahynul, Michalovi Hnidkovi (2013), záchranárovi a horskému vodcovi, ktorému sa pri výkone povolania stala osudnou lavína v masíve Satana, Martinovi Dobruckému (2015), ktorý tragicky zahynul pri zostupe z Kolového štítu. Na poslednej tabuľke sú dve mená: Dionýz Kuráň, ktorého v severnej stene Kežmarského štítu strhla lavína a Janko Šofranko, ktorý zahynul pri sólo výstupe pilierom Freney na Mont Blanc (2012),“ vymenúva Štefan Zavacký, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu, ktoré sú správcom Symbolického cintorína.

Tabuľky s 492 menami

V súčasnosti je na Symbolickom cintoríne inštalovaných 352 pamätných tabuliek so 492 menami. Jedna z najstarších pochádza z roku 1911 a je tichou spomienkou na Jenö Wachtera, ktorý zahynul v roku 1905 pri zlaňovaní zo Žabieho koňa. Bol jednou z prvých obetí Tatier z čias začiatkov športového horolezectva.

Kríže pochádzajú z Detvy

Neoddeliteľnou súčasťou Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách sú kríže z Detvy. Je ich tu inštalovaných 77, z toho 47 pôvodných a 30 novších. Dva veľké kríže sú osadené na vstupoch na cintorín. „V tomto roku sme zrenovovali a na pôvodné miesto osadili dvanásť krížov. Päť krížov, ktoré sme z cintorína odniesli počas akcie Čisté hory, počas zimných mesiacov opravíme a na jar vrátime pod Ostrvu. Postupne tak nový náter dostanú aj zvyšné kríže poškodené vplyvom prírodných podmienok,“ poznamenáva Radoslav Žlkovan, vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAPu.

Kurátorom Symbolického cintorína v duchu zásad cintorínskeho poriadku sú Štátne lesy TANAPu. Prostredníctvom ochranného obvodu Štrbské pleso a Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu tu vykonávajú údržbu ciest, chodníkov, schodísk, zábradlí, oplotení, prístupových mostíkov, kaplnky, krížov, obnovu turistického značenia a orientácie, schvaľovanie i samotnú montáž nových a údržbu už inštalovaných pietnych tabuliek, ako aj neustále čistenie jeho priestoru po návštevníkoch. Každoročne sa vyzbiera niekoľko desiatok vriec odpadu, z ktorého podstatnú časť tvoria sviečky a kahance.

Príbuzní a priatelia spomínali na obete hôr: Na Symbolickom cintoríne pribudli t
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM