Tomáš Batiz Samospráva

Spor radnice s odvolanou riaditeľkou Kovalčíkovou: Padlo trestné oznámenie

Bývalá riaditeľka Centra sociálnych služieb v Poprade Eva Kovalčíková podala trestné oznámenie. Mesto tvrdí, že malo na odvolanie bývalej riaditeľky CSS viacero dôvodov.

Ilustračný obrázok k článku Spor radnice s odvolanou riaditeľkou Kovalčíkovou: Padlo trestné oznámenie
Foto: Monika Gécziová

Kovalčíkovú z funkcie odvolali na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v máji, kde podľa nej odzneli nepravdivé a skresľujúce dôvody na jej prepustenie.

Kovalčíková mala ako riaditeľka rozpočtovej organizácie zriadenej mestom počas dvojmesačného pôsobenia vo funkcii porušovať zákon, konať nehospodárne, vo svoj vlastný prospech a najmä jej konanie malo spôsobiť vážne ohrozenie života a zdravia ľudí. Prezentované dôvody sa však podľa nej preukázateľne nezakladali na pravde a je dôvodné podozrenie, že išlo o cielenú snahu o verejnú diskreditáciu jej osoby.

Podali trestné oznámenie

Vzhľadom na to, že v dôsledku nepravdivých skutočností malo podľa Kovalčíkovej značnou mierou dôjsť k ohrozeniu jej vážnosti, dobrého mena v spoločnosti, vážnemu zásahu do jej cti, ako aj poškodeniu v zamestnaní a k spôsobeniu vážnej ujmy, advokátska kancelária ULC Čarnogurský podala v mene bývalej riaditeľky trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. „Nemožno totiž vylúčiť, že doposiaľ neustálený okruh páchateľov mohol konať spôsobom, ktorého cieľom bolo tvrdením a uvedením neprávd o poškodenej uviesť do omylu poslancov MsZ Poprad a predstaviteľov mesta Poprad. Zámerom pritom bolo odvolanie poškodenej z funkcie riaditeľky, pretože jej striktné zásady pri dodržiavaní zákonnosti mohli tvoriť prekážku pri zámeroch tretích osôb s nakladaním s verejnými prostriedkami,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR zaslala advokátska kancelária.

Mesto malo viacero dôvodov

Mesto tvrdí, že malo na odvolanie bývalej riaditeľky CSS viacero dôvodov. V stanovisku z právneho oddelenia na Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade sa uvádza, že Kovalčíková ako riaditeľka rozpočtovej organizácie zriadenej mestom porušila povinnosť ukončiť do 30 dní od ustanovenia do funkcie podnikanie, ako aj členstvo vo všetkých orgánoch obchodných spoločností. „K splneniu zákonnej povinnosti pristúpila až po upozornení vedenia mesta. Pani Kovalčíková svojvoľne zmenila systém dodávania liekov, pričom preferovala lekáreň vzdialenú od mesta Poprad približne 25 kilometrov. Po zistení tejto skutočnosti, napriek pokynu okamžite ukončiť spoluprácu s touto lekárňou a transparentne osloviť lekárne na území mesta Poprad, tento pokyn nerešpektovala. Z uvedeného vyplývali situácie, keď nebolo možné zabezpečiť lieky okamžite,“ reaguje mesto.

V rozpore so zákonom o sociálnych službách mala okrem toho podľa samosprávy prednostne prijať žiadateľa o sociálnu službu z konca zoznamu čakateľov, hoci na to neboli splnené predpoklady z dôvodu ohrozenia života alebo zdravia. „Počas výkonu svojej funkcie klientom a ich rodinám prikázala zriadiť si účty v bankách, čím podmienila ich ďalšie zotrvanie v zariadení. To je v rozpore s naším všeobecnej záväzným nariadením,“ uvádza sa ďalej v stanovisku právneho oddelenia MsÚ.

Výpadok liekov

Kovalčíková sa ešte v máji vyjadrila, že ju odvolávajú pre niečo, čo neurobila. „Tvrdili, že som nezabezpečila lieky, čo vôbec nie je pravda. Všetko bolo riadne zabezpečené, keď som bola na dovolenke, tak bol v jednom prípade výpadok liekov, ale nebolo ohrozené ani zdravie, ani život našich klientov, pretože lieky boli zabezpečené. Boli na mňa vyvíjané obrovské psychické tlaky a pod takýmto vedením sa pracovať nedá, takže ja rozhodnutie o mojom odvolaní plne rešpektujem a stotožňujem sa s ním,“ uviedla s tým, že celá kauza má úplne iné pozadie.

V súčasnosti už má CSS novú riaditeľku, na poslednom zasadnutí MsZ poslanci do funkcie vymenovali Evu Mašteníkovú.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM