Monika Gécziová Šport

Šport, vedomosti a umenie: Na Štrbskom Plese budú súťažiť žiaci z celého Slovenska

Už po deviatykrát sa spoja šport, vedomosti a umenie na jednom mieste. Na Štrbskom Plese sa stretnú žiaci základných škôl z celého Slovenska v rámci Zimnej Kalokagatie.

Ilustračný obrázok k článku Šport, vedomosti a umenie: Na Štrbskom Plese budú súťažiť žiaci z celého Slovenska
Zdroj: TASR

12. a 13. marca sa v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese i na svahu Interski uskutoční už deviaty ročník Zimnej Kalokagatie, čiže športových súťaží žiakov základných škôl z celého Slovenska. Jej súčasťou bude aj kultúrna, výtvarná a fotografická súťaž, ktorej výsledky budú vyhlásené v Poľovníckom salóniku hotela Patria na Štrbskom Plese 13. marca o 11. hodine.

„Grécke slovo kalokagatia vyjadruje antický ideál spojenia krásneho tela s ušľachtilým duchom. Rovnaké slovo si za názov pozoruhodného podujatia vybrali aj olympijskí nadšenci na čele s Antonom Javorkom, keď začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia rozbiehali v Trnave olympiádu detí a mládeže, na ktorej sa prostredníctvom ich aktívneho športovania kombinovaného s vedomostnými a umeleckými súťažami s olympijskou tematikou v praxi presadzuje výchovný ideál harmonického rozvoja osobnosti,“ vysvetlil názov a význam podujatia člen prípravného výboru Peter Chudý.

Kým prvých sedem ročníkov Zimnej Kalokagatie sa konalo v Spišskej Novej Vsi, od zatiaľ posledného ročníka je hostiteľom práve Štrbské Pleso, kde sa v roku 2017 zúčastnil rekordný počet súťažiacich detí 96 škôl z celého Slovenska.

„Počas rokov sa program Zimnej Kalokagatie rozširoval, čím k pôvodným trom športom – bežeckému a zjazdovému lyžovaniu, hokeju a rýchlokorčuľovaniu na krátkej dráhe, pribudol biatlon a snoubord. Premiérovo bude v tomto ročníku ako ukážkový šport aj akrobatické lyžovanie,“ priblížil Chudý a dodal, že vyhlasovateľom tohto najvýznamnejšieho žiackeho športového podujatia na Slovensku je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenská asociácia športu na školách, Slovenský olympijský výbor a Kalokagatia na Slovensku.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM