Martin Sýkora Správy

Správa TANAPu pripomína: Hlučné oslavy do Vysokých Tatier nepatria

V období zimnej uzávery turistických chodníkov je územie Tatranského národného parku (TANAP) vyhradené najmä pre pokojné prežívanie voľne žijúcich zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Správa TANAPu pripomína: Hlučné oslavy do Vysokých Tatier nepatria
Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé počas zimného obdobia spia, niektoré si však tento spánok nedoprajú. Správa TANAP-u preto upozorňuje na blížiaci sa koniec roka a na oslavy s ním spojené. Hlučné oslavy do prostredia národných parkov nepatria, a preto sú zakázané zákonom i návštevným poriadkom.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Svište už dávno spia vo svojich norách pod hrubou prikrývkou snehu a čakajú na jarné oteplenie. Symbol Tatier, kamzík vrchovský tatranský, celú zimu odoláva nástrahám počasia v drsnom horskom teréne. Po skončení kamzičej ruje nastáva obdobie, kedy začína boj o prežitie, ktorý vyhrajú len tie najsilnejšie jedince,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko s tým, že kamzíkom sa dá táto situácia uľahčiť tak, že turisti v horách budú rešpektovať návštevnícky poriadok.

Hlučné oslavy do prírodného prostredia národných parkov nepatria.

„Dlhé doliny a skalné steny poskytujú vhodné podmienky pre šírenie a zosilnenie hlasných zvukových efektov, ktoré spôsobujú plašenie kamzíkov v čase ich nočného odpočinku. V snahe uniknúť pred nebezpečenstvom sa jedince dávajú na útek, často aj cez veľmi nepriaznivý terén, čo môže spôsobovať zranenia, prípadne až strhnutie lavíny a smrť vyplašených kamzíkov,“ vysvetlil Majko.

Hluk počas silvestrovskej noci ruší aj ostatné tatranské zvieratá.

Správa TANAP-u preto každoročne vydáva výzvu smerom k tatranským rekreačným zariadeniam a ich klientom, prostredníctvom ktorej sa v rôznych jazykových mutáciách dostáva k návštevníkom informácia o zákaze používania zábavnej pyrotechniky na území národného parku. „Je dôležité zachovať na území národného parku ticho a pokoj. Oslavujme v našich horách príchod Nového roka s ohľaduplnosťou voči prírode, ktorú v čase turistickej sezóny navštevujeme a obdivujeme,“ uzavrel Majko.

Kamzíky pod Veľkou Svišťovkou
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM