Rôzne

Sprístupnenie veže kostola na popradskom námestí: Užiť si parádny výhľad už môže každý

Veža kostola sv. Egídia je už prístupná verejnosti. Parádny výhľad na mesto i na Tatry tak môžu Popradčania i návštevníci mesta zažiť na vlastnej koži.

Ilustračný obrázok k článku Sprístupnenie veže kostola na popradskom námestí: Užiť si parádny výhľad už môže každý
Zdroj: Mesto Poprad

V nedeľu 5. mája sa konalo slávnostné otvorenie veže kostola. Podnetom pre sprístupnenie veže bol predovšetkým dopyt turistov a skutočnosť, že mestu doposiaľ chýbalo vyhliadkové miesto, ako napríklad veža či rozhľadňa. „Mesto Poprad v spolupráci s OOCR vyvinulo iniciatívu a poskytlo finančnú podporu, aby rímskokatolícka cirkev v záujme sprístupnenia veže verejnosti zabezpečila vypratanie vnútorných priestorov veže, základnú rekonštrukciu schodiska, elektroinštalácie a osvetlenia, doplnenie zábradlí tak, aby to zodpovedalo bezpečnostným požiadavkám. Následne sa doplnili protipožiarne ochranné opatrenia a zo strany Mestskej informačnej kancelárie (MIK) Poprad bolo navrhnuté technicko – organizačné zabezpečenie prístupu do veže, režim výstupov, ako aj bezpečnostné požiadavky a obmedzenia pre záujemcov,“ dodal viceprimátor mesta Poprad Ondrej Kavka.

Výstup na vežu má ale pre návštevníkov pomerne vysoké bezpečnostné nároky. Môže ho absolvovať iba návštevník s dostatočnou kondíciou, ktorý netrpí závratmi z výšky, či úzkostnými stavmi zo stiesnených priestorov. Podmienkou je tiež vhodné oblečenie a to predovšetkým bezpečná obuv. „Každý účastník výstupu bude poučený o bezpečnostných zásadách v priestoroch veže a riziko výstupu preberá na vlastnú zodpovednosť podpísaním príslušného vyhlásenia. Deti môžu výstup absolvovať až od veku 12 rokov a to len v sprievode dospelej zodpovednej osoby,“ informovala riaditeľka MIK Lucia Pitoňáková.

Výstup spolu s prehliadkou veže trvá zhruba 30 až 40 minút. Maximálny počet ľudí pre skupinový výstup je 10 osôb. Možnosť výstupu je poskytnutá návštevníkom v rámci obľúbenej prehliadky námestia a výkladu v kostole sv. Egídia, ktorú ponúka Mestská informačná kancelária Poprad denne počas pracovného týždňa o 15:00. Cena prehliadky je 3 eurá na osobu. „V prípade záujmu o iný termín, prípadne čas, nie je problém zarezervovať si túto službu aj inokedy avšak s dostatočným predstihom. V letných mesiacoch budú pravidelné prehliadky realizované aj počas víkendov a nie je vylúčené, že aj v pracovných dňoch pribudnú pravidelné prehliadky v dopoludňajších hodinách," dodala opäť riaditeľka MIK Lucia Pitoňáková.

Obyvatelia mesta, ako aj návštevníci sa budú môcť potešiť výhľadom z ochodze veže umiestnenej 26 metrov nad zemou, pričom samotná veža má celkovú výšku viac ako 36 metrov. Predtým sa však treba popasovať so samotným náročným výstupom a 90-timi strmými schodmi. Panoráma však stojí za to. Veža ponúka unikátne pohľady do širokého okolia, či už na Vysoké a Nízke Tatry, alebo aj smerom na Slovenský raj. Na medziposchodiach je osadená výstava o meste a samotných mestských častiach. Naskytuje sa tu možnosť na vydýchanie sa, no zároveň je tu priestor na zaujímavý výklad o samotnej veži.

Zaujímavé fakty:

  • rok 1611, jeden z prvých veľkých požiarov, o ktorom sa zachovali dokumenty
  • rok 1615, osadené prvé hodiny na veži
  • rok 1663, veža postavená takmer nanovo kvôli požiaru z roku 1611
  • rok 1696, dobudovaná ochodza na veži
  • rok 1719, nové vežové hodiny od mlynára z Veľkej Lomnice – Andreja Ludsmana
  • rok 1942, kostol uzatvorený kvôli statike
  • v podveží je odkrytá unikátna nástenná maľba – kompozícia Ukrižovania, spojená s motívom Arma Christi – „zbraní Krista“
  • na veži je umiestnená zvonkohra, ktorá hrá vždy 5 minút pred celou hodinou; témy melódií sa menia podľa ročných období
Veža kostola sv. Egídia je už prístupná verejnosti
8
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM