Peter Handzuš Rôzne

Starosta Štrby odomkol hladinu Štrbského Plesa. Sezóna sa začala aj tam

Po úspešnej zimnej sezóne konečne začína letná sezóna v Tatrách. Dnes 15.6.2012 končí uzávera horských chodníkov a do novej sezóny vstupuje i člnkovanie na Štrbskom plese. Za 4 roky jeho novodobej histórie sa vypravilo na pleso viac ako 10 900 člnkov

Štrbské pleso je našim najznámejším a najnavštevovanejším tatranským plesom. Jeho hladinu symbolicky kľúčom odomkol 15.6.2012 starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Člnkovanie na Štrbskom plese má už viac ako 120 ročnú tradíciu. Koncom sedemdesiatych rokov však bolo pre veľké znečistenie plesa a nedisciplinovanosť návštevníkov pozastavené. Vďaka súčasnej histórii člnkovania si tento nádherný zážitok doprialo približne 32 000 ľudí a vypravených bolo viac ako 10 900 člnkov. „Dnes začína jeho úspešná piata sezóna. Najväčší záujem o atrakciu prejavili domáci a následne českí návštevníci Tatier,“ informovala Katarína Šarafínová z TMR.

Počas prevádzky člnkovania sa pravidelne čistí vodná plocha jazera, pričom za 4 roky sa nazbieralo až cca 600 kg odpadu rôzneho druhu. Pozitívne je, že významná väčšina odpadkov pochádzala z čias pôvodnej histórie člnkovania a najväčším úlovkom doteraz bola píla na rezanie ľadových kociek spred takmer 100 rokov.

Aj tento rok bude k dispozícii 11 drevených štýlových pramíc a 1 športová pramica, ktoré sú pristavené na móle s prekrásnym výhľadom na tatranské končiare. Výnimočným zážitkom môže byť i možnosť využitia služieb súkromného veslára.

Poprad24 Foto:tmr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM