Peter Handzuš Rôzne

Starostka Žakoviec odmieta tvrdenia primátora V.Tatier ohľadom výšky jej platu

Starostka obce Žakovce, okres Kežmarok, Katarína Kullová odmieta tvrdenia, že by mala len o 200 eur nižší plat ako primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

V obci sa zasadnutie Obecného zastupiteľstva (ObZ) konalo 22. júna, pričom jej bol odsúhlasený plat vo výške 1764 eur. Podľa nej teda nie je pravda, že Mokoš zarába len o 200 eur viac ako ona, ako to tvrdil na minulotýždňovom mestskom zastupiteľstve, kde mu poslanci znížili plat o viac ako 1700 eur.

Mokoš tak bude zarábať 2237 eur, čo je takmer o 600 eur viac ako Kullová. „Pri schvaľovaní platu som poverila vedením zasadnutia ObZ zástupcu starostky obce Pavla Vlčeka a požiadala som poslancov, aby som pri schvaľovaní platu mohla opustiť zasadaciu miestnosť. Následne mi bol schválený plat vo výške 1764 eur, to znamená, že mi bola ponechaná výška platu, aká bola schválená na ustanovujúcom zasadnutí ObZ,“ priblížila Kullová.

Po odpočítaní všetkých povinných odvodov a dane je výška jej čistého platu teda ani nie 1300 eur. „Je zarážajúce a urážajúce, že pán primátor Vysokých Tatier si svoje problémy alebo nespokojnosť výšky svojho platu rieši zavádzaním a vyjadrovaním neprávd a klamstiev,“ konštatovala Kullová, ktorej primátorovo vyjadrenie spôsobilo množstvo problémov.

Prednosta mestského úradu vo Vysokých Tatrách Juraj Hudáč minulý týždeň vo štvrtok (23.6.) predložil návrh, podľa ktorého mal primátor dostať 2837 eur. Táto suma bola súčinom priemernej mzdy v národnom hospodárstve a koeficientu podľa počtu obyvateľov, ktorý je v prípade Vysokých Tatier 2,17. Prednosta navrhoval, aby bola následná suma zvýšená o najvyššiu možnú percentuálnu hodnotu, čiže o 70 percent. V hlasovaní o tomto návrhu sa zdržalo všetkých deväť prítomných poslancov.

Poslanec František Mrázik následne navrhol zvýšiť spomínanú sumu len o 40 percent. Plat primátora teda činí spomínaných 2337 eur mesačne. Tento návrh podporilo všetkých deväť prítomných poslancov. Práve po tomto kroku Ján Mokoš viackrát spomenul, že jeho plat bude teraz len o 200 eur vyšší, ako má starostka Žakoviec a viackrát sa za tento krok poslancom „poďakoval“. Mrázik predložený a následne i schválený návrh odôvodnil tým, že v súčasnosti sa mesto nachádza v kríze a má množstvo neuhradených faktúr.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM