Tlačové správy

Starý gympel: V stovežatej o stom výročí vzniku ČSR

Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade už niekoľko rokov veľmi dobre spolupracuje so svojou partnerskou školou v Prahe – Gymnáziom u Libeňského zámku.

Ilustračný obrázok k článku Starý gympel: V stovežatej o stom výročí vzniku ČSR
Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad

Aj vďaka tomu majú každoročne „starogympláci“ – žiaci i učitelia – možnosť navštíviť českú metropolu, pod Tatrami zase privítajú pedagógov a študentov zo spomínanej školy. Nie je to však len formálna spolupráca. Ešte v septembri tohto roka bola skupina žiakov z „kukučínky“ prezentovať v Prahe ľubozvučnú slovenčinu v rámci Európskeho dňa jazykov. V októbri zase pražská delegácia prišla zablahoželať najstaršiemu popradskému gymnáziu k 65. výročiu jeho vzniku. Už vtedy vznikla myšlienka spoločného pripomenutia si iného jubilea – 100. výročia vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov. Nápad vznikol v „starom gympli“, realizácie sa ujalo pražské gymnázium.

V predvianočnom čase tam usporiadali študentskú konferenciu venovanú storočnici česko-slovenských vzťahov. V troch sekciách – jazykovo-literárnej, dejepisnej a spoločensko-vednej rozoberali spoločnú minulosť dvoch národov aj ich súčasné vzťahy. Nebola to však len nejaká formálna debata. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v Slovenskom inštitúte v Prahe, na samotnej konferencii sa zúčastnil aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Peter Weiss.

„Starogympláci“ si pripravili prednášky o jazykovej blízkosti slovenčiny a češtiny, ktoré už pred takmer dvesto rokmi viedli spisovateľa Jána Kollára k tomu, aby presadzoval myšlienku spoločného jazyka pre oba národy, o literárnych vzťahoch po roku 1918, keď sa konečne aj na Slovensko predierali modernistické smery, o zlomových „osmičkových“ rokoch, ale aj úlohe Milana Rastislava Štefánika pri vzniku Československa. Domácich pražských študentov zase zaujali slovenskí herci pôsobiaci v českých divadlách a filme. Zhodnotili úroveň ich češtiny a Slováci u nich zabodovali. Urobili zaujímavú analýzu predaja najsúčasnejšej slovenskej literatúry v českých kníhkupectvách. Vybrali a symbolicky predstavili aj osemnásť československých výrobkov, ktoré preslávili bývalý spoločný štát na celom svete. Zabŕdli aj do športových úspechov spoločných reprezentácií.

Bola to naozaj akcia, ktorá aj 25 rokov po rozdelení štátu naznačila, že ešte stále máme veľa spoločného. Zároveň však ukázala, že sa postupne začíname vzďaľovať. Najmä pre mladú generáciu Čechov začína byť slovenčina „cudzím“ jazykom. Aj veľvyslanec Peter Weiss vo svojom vystúpení na konferencii upozornil na to, aby sme celkom od seba neodišli. „Bolo by veľmi zlé, keby ste o ďalších dvadsaťpäť rokov potrebovali pri spoločných stretnutiach tlmočníkov,“ povedal okrem iného slovenský diplomat.

Popradskí „starogympláci“ si našli čas aj na prechádzky po meste. Praha už voňala blížiacimi sa Vianocami, aspoň na chvíľu boli preto nasať neopísateľnú atmosféru trhov na Staromestskom námestí. Domáci im pripravili aj návštevu výstavy ručne vyrábaných betlehemov v katakombách slávnej Betlehemskej kaplnky, jeden z večerov svojho pobytu v „stovežatej“ si mohli zase vychutnať špičkové muzikálové predstavenie na motívy Shakespearovho Othela.

Partnerská spolupráca Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade s Gymnáziom u Libeňského zámku v Prahe sa aj vďaka takýmto stretnutiam dvíha čoraz vyššie. Už na prelome februára a marca budúceho roka prídu pražskí učitelia na lyžovačku do Vysokých Tatier. Ešte pred koncom školského roka by sa malo uskutočniť športové stretnutie študentov oboch škôl, ktoré pripravia „kukučínkari“. Storočnica vzniku spoločného štátu, ktorú si študenti oboch škôl konferenciou pripomenuli, je len míľnik. Všetko pekné vo vzťahoch dvoch národov môže pokračovať k ďalšej méte.

Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM