Tlačové správy

„Starý gympel“: Vďaka bádateľskej činnosti na celosvetovú súťaž do Moskvy

Festival vedy a techniky AMAVET je celoštátnou súťažnou prehliadkou vedecko-technických projektov žiakov základných a stredných škôl, ktorí na ňom prezentujú svoju bádateľskú činnosť.

Ilustračný obrázok k článku „Starý gympel“: Vďaka bádateľskej činnosti na celosvetovú súťaž do Moskvy
3
Galéria
Foto: Gymnázium Kukučínova

Ich projekty hodnotí odborná komisia zložená z vedcov či vysokoškolských pedagógov. Pred pár dňami na jeho celoslovenskom finále zaznamenala výrazný úspech študentka maturitného ročníka Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade Nela Gloríková.

Svojou prácou o výskyte netopiera večernica Saviho na Slovensku dokazuje dôsledky globálneho otepľovania na postupnú zmenu klímy. Tento druh netopiera sa donedávna vyskytoval iba v subtropických krajinách, v Európe boli jeho domovom Grécko, Taliansko, Španielsko, južné Francúzsko. V roku 2005 ho prvýkrát zaznamenali na Slovensku a odvtedy sa jeho teritórium pomaly šíri ďalej na sever.

Práca Nely Gloríkovej zo „starého gympla“ zaujala odborníkov a tí ju vybrali, aby reprezentovala nastupujúcu generáciu slovenských vedátorov na celosvetovom stretnutí mladých výskumníkov Vernadsky National Contest v Moskve. Ide o medzinárodnú súťažnú prehliadku vedecko-technických projektov mladých.

V apríli budúceho roka teda Nelu Gloríkovú medzi písomnými a ústnymi maturitnými skúškami čaká cesta do ruskej metropoly, kde bude reprezentovať nielen svoju školu či Poprad, ale celé Slovensko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM