Peter Handzuš Rôzne

Varujúca štatistika záchranárov: Od začiatku roka už 309 volaní o pomoc

Už stabilne sú zimné mesiace charakteristické zvýšeným počtom úrazov. Lyžiarske strediská sa rozrastajú a s nekonečnými možnosťami aktivít, zábavy, oddychu a skvalitňovaním poskytovaných služieb prispievajú aj k zvýšenej návštevnosti v jednotlivých horských oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Varujúca štatistika záchranárov: Od začiatku roka už 309 volaní o pomoc

„Keď k tomu prirátame obdobie prázdnin, dostaneme sa k reálnym číslam, ktoré znamenajú aj zvýšený počet prijatých tiesňových volaní prostredníctvom tiesňovej linky 18 300,“ informujú záchranári na svojej intertnetovej stránke.

Za dva mesiace 309 volaní o pomoc

Od začiatku tohto roka v mesiacoch január a február zaznamenalo len Operačné stredisko tiesňového volania spolu 309 žiadostí o pomoc, z toho 195 bolo v mesiaci február. Oproti minulému roku v tom istom období je to nárast o 29,78 % a oproti roku 2011 je nárast až o 41,11 %.

Priame volania na tiesňovú linku 18 300 predstavujú v priemere za spomínané obdobie 81,06 %, zvyšné percentá sú hovory, ktoré na Operačné stredisko prepájajú operátori tiesňových liniek 112 a 155.

Veľké množstvo žiadostí o pomoc však oznamujú postihnutí či svedkovia priamo na lyžiarskych svahoch záchranárom HZS, prípadne telefonátmi na Oblastné strediská.

V ktoré dni je najviac úrazov?

Najviac úrazov za posledné tri roky pripadá v mesiaci január na dni po Novom roku a na posledné dni v mesiaci. Vo februári je to obdobie od 7. – 10. a posledný februárový týždeň. Extrémne zvýšený počet úrazov za posledné tri roky dosiaľ pripadá na 17., 20. a 22. február.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM