Webnoviny - Krimi

Štátni lesníci dodajú na trh 3 150 vianočných stromčekov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ivan FleischerBANSKÁ BYSTRICA 8. decembra (WEBNOVINY) – Štátny podnik Lesy SR dodá tento rok na predvianočný trh 3 150 vianočných stromčekov. Ide najmä o smreky a borovice, ktorých podiel je zhruba rovnaký, a 10 jedlí. Sú to stromy z takzvaných výchovných rezov či z prerezávok pod elektrickými vedeniami a zákazníci si ich môžu kúpiť od začiatku decembra v sídlach jednotlivých lesných správ. „Zachovali sme ceny z roku 2008. Pre lepšiu predstavivosť: smrek do výšky dvoch metrov stojí zhruba 6,5 eura, borovica stojí takmer 11 eur,“ povedal hovorca Lesov SR Peter Gogola.

Ako ďalej uviedol, štátni lesníci v posledných rokoch dodávajú na trh čoraz menej vianočných stromčekov (pred dvoma rokmi to bolo takmer 4 600), pretože zákazníci preferujú skôr kvalitné stromčeky pestované na plantážach, ktoré predávajú obchodné reťazce. „My máme tiež plantážové stromčeky, ale zatiaľ nie sú vo veku, keď by ich bolo možné umiestniť na trhu. Máme kaukazskú jedľu a ďalšie exkluzívne dreviny,“ uviedol Gogola.

Špecializovaný odštepný závod Lesov SR Semenoles, ktorý má strediská na produkciu rôznych druhov sadeníc okrasných i úžitkových stromčekov, začal prvé plantáže na pestovanie vianočných stromčekov vysádzať v roku 2006. Prvé z týchto stromčekov by sa mali dostať na trh o dva roky. Z odrôd na plantážach dominuje takzvaná kaukazská jedľa.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM