Monika Vengrínová Rôzne

Ste ZŤP a zabudli ste si vymeniť parkovací preukaz? Dopúšťate sa priestupku

Od začiatku tohto roka vstúpilo do platnosti niekoľko zmien pre držiteľov, či žiadateľov vodičských oprávnení i majiteľov motorových vozidiel. Zmena sa dotkla i držiteľov osobitných označení vozidiel ZŤP.

Ilustračný obrázok k článku Ste ZŤP a zabudli ste si vymeniť parkovací preukaz? Dopúšťate sa priestupku

Už od začiatku februára 2009 mali vlastníci motorových vozidiel prepravujúcich ťažko zdravotne alebo ťažko pohybovo postihnuté osoby povinnosť vymeniť staré osobitné označenia pre tieto osoby za nové. Lehota vypršala 31.12.2012.

„V uliciach nášho mesta sa však stále stretávame s vodičmi, ktorí na túto povinnosť zabudli a nestihli si ich vymeniť. V praxi to znamená, že ak niekto zaparkuje na vyhradených parkovacích miestach a nemá platný preukaz, dopúšťa sa priestupku,“ vysvetľuje náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Mestskí policajti sú napriek tomu naďalej ústretoví a pokutu vám zatiaľ neudelia. „V súčasnosti robíme medzi vodičmi skôr osvetu a upozorňujeme tých, ktorých sa to týka, aby si nové preukazy vybavili čo najskôr,“ dopĺňa Marušin.

Nový parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím je predpísaný Európskou úniou. Ide o modrý preukaz, ktorý má na prednej strane okrem symbolu užívateľa vozíka vyznačený aj dátum konca platnosti preukazu, jeho evidenčné číslo, kód Slovenskej republiky vyjadrený písmenami „SK“ obkolesený hviezdami symbolizujúcimi EÚ a označenie parkovací preukaz vo vybraných jazykoch EÚ. Zadnej strane preukazu dominuje meno a priezvisko spolu s fotografiou osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Tí, ktorí si starý preukaz doposiaľ nevymenili, by tak mali urobiť čo najskôr. „Nové preukazy môžu vybaviť na úrade práce v mieste bydliska držiteľa osobitného označenia,“ dodáva na záver náčelník popradskej polície.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM