Peter Handzuš Rôzne Rôzne

Štefan Zamkovský sa reštitúcie svojej chaty v Tatrách nedožil

Horolezec, horský vodca a chatár Štefan Zamkovský postavil na križovatke viacerých frekventovaných turistických trás Vysokých Tatier chatu nesúcu jeho meno. Po roku 1948 mu ju predstavitelia totalitného režimu zobrali a premenovali na chatu kapitána

Štefan Zamkovský sa narodil sa 25. decembra 1907 v Levoči. Vo Vysokých Tatrách začínal ako vysokohorský nosič pre Zbojnícku a Téryho chatu. Horským vodcom prvej triedy sa stal v roku 1934. Vyslúžil si povesť spoľahlivého spoločníka, ktorému bolo vodenie po horách nielen záľubou, ale aj sebarealizáciou. V roku 1936 sa stal chatárom na Téryho chate. Bol jedným z najúspešnejších vodcov športových horolezcov vo Vysokých Tatrách. V rokoch 1929 až 1938 vykonal okolo 30 zväčša mimoriadne náročných prvovýstupov. Bol zároveň lyžiarom a lyžiarskym trénerom.

Svoju chatu v ústí Malej Studenej doliny na hornej hranici lesa vo výške 1475 metrov nad morom postavil v rokoch 1942 až 1943 s manželkou Ľudmilou. Stavebný materiál mu pomohli vynosiť dobrí priatelia. Chata bola sprevádzkovaná v roku 1944. Zamkovský tu žil aj s rodinou až do nástupu komunistov k moci. Tí mu chatu zoštátnili a v roku 1951 premenovali na chatu kpt. Nálepku. V roku 1952 musel Štefan Zamkovský odísť na neďalekú Bilíkovu chatu a neskôr úplne opustiť Tatry.

Svoj život dožil 15. mája 1961 v Banskej Štiavnici, kde bol aj pochovaný. Po nežnej revolúcii (1989) Zamkovského chatu v reštitúcii vrátili jeho potomkom. Štefan Zamkovský dostal in memoriam strieborný odznak vodcu I. triedy Horskej služby.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM