Peter Handzuš Správy

Štôlska koštofka: Podhorie láka turistov na zabíjačky

Nevyspytateľná zima nás núti vymýšľať pre turistov rôzne atrakcie, ktoré nie sú viazané len na sneh. Už druhú zimu sa môžu dovolenkári v podtaranských obciach stretnúť s ochutnávkou domácich zabíjačkových špecialít. Spoznajú tak nielen tatranskú prírodu, ale aj život v podhorí.

Ilustračný obrázok k článku Štôlska koštofka: Podhorie láka turistov na zabíjačky
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Spolu s OOCR Vysoké Tatry – Podhorie sa nám podarilo pre turistov aj miestnych pripraviť už po druhýkrát Štôlsku koštofku. Aj bez nejakej veľkej reklamy ľudia prišli, čo nás veľmi teší,“ priblížil víkendovú akciu starosta Štôly Martin Hajko.

Tento rok bolo pripravených 800 porcií, teda o 150 viac ako minulý rok. A veruže sa kuchári nemuseli strachovať, že by sa domáce špeciality neminuli.

„Pre návštevníkov sme nachystali ochutnávku z klasickej domácej zabíjačky. Mäso so zemiakmi a kapustou, jaternicu, tlačenku. Nechýbal chlieb s masťou a cibuľou, a k dispozícii boli aj iné domáce výrobky z mäsa a mlieka,“ vymenoval podávané špeciality starosta obce Štôla.

Doplnenie programu pre dovolenkárov v Tatrách

Momentálne nie sú pre turistov a návštevníkov Vysokých Tatier najideálnejšie podmienky na zimné športy, a tak nedostatok snehu a bielych atrakcií dopĺňajú aj takéto akcie v podhorí. Turisti schádzajú dole do obcí, kde sa môžu stretnúť s tradičnou dedinskou kultúrou, a v mestách ich čakajú aj akvaparky či ďalšie atrakcie.

O dobrú náladu počas dňa sa postarala živá ľudová hudba. Žiaľ, pre nedostatok snehu sa turisti nemohli povoziť na psích záprahoch, ktoré mali byť ďalšou atrakciou počas koštofky.

„Všetko je to o tom, aby návštevníci, ktorí u nás a v okolí trávia prázdniny videli, ako to kedysi na dedine vyzeralo. A hlavne, aby sa zabavili a vrátili sa aj nabudúce,“ uzavrel Hajko.

Spomínajú na biatlonovú históriu

Okrem koštofky sa v podtatranskej Štôle tešia túto zimu aj na bežecké preteky Štôlska lyža, ktorými by radi vrátili túto obec do povedomia klasických lyžiarov. Za bývalého Československa tu bolo niekoľko desiatok kilometrov upravených bežeckých tratí s biatlonovou strelnicou. Dnes sú Štôlania radi, ak sa im podarí pripraviť do 20 km bežeckých tratí.

Štôlska koštofka: Podhorie láka turistov na zabíjačky
38
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM