Slavo Petrus Iné športy

Stopercentná Procházková. Mužskými víťazmi Bajčičák a Ligocki

Telovýchovná jednota Tatran Gerlachov v spolupráci so Slovenskou lyžiarskou asociáciou usporiadali uplynulý víkend na bežeckých tratiach v Štrbskom Plese 57. ročník Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP.

Ilustračný obrázok k článku Stopercentná Procházková. Mužskými víťazmi Bajčičák a Ligocki
Zdroj: Dnes24.sk

Preteky boli zároveň 1. kolom Slovenského pohára v kategóriách dorastencov, dospelých a veteránov. Vydarených pretekov sa zúčastnilo takmer 200 bežcov zo Slovenska, Poľska, Českej republiky a Maďarska. Podujatie bolo rozložené do dvoch dní. V prvý deň, v nedeľu boli na programe súťaže v klasickom štýle a v pondelok bežci zdolávali trate voľným štýlom.

Víťazmi nedeľňajšej klasiky sa v hlavných kategóriách stali skúsení slovenskí reprezentanti Alena Procházková a Martin Bajčičák, ktorý sa po piatykrát stal víťazom memoriálu a je rekordérom v počte víťazstiev. Súťažili aj mladé nádeje. Pre najlepších mladých Slovákov išlo aj o prvé kvalifikačné podujatie na blížiacu sa svetovú zimnú univerziádu a takisto aj na Európsky olympijský festival mládeže, ktorého dejiskom bude Lichtenštajnsko.

Víťazmi pondelkových pretekov v rámci 57. ročníka Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP v behu na lyžiach sa v Štrbskom Plese stali Poliak Mateusz Ligocki a Alena Procházková.

Ligocki zvíťazil na 15 km voľnou technikou pred Čechom Ondřejom Horynom a ďalším Poliakom Pawlom Kliszom. Najlepší spomedzi Slovákov bol Andrej Segeč na 5. mieste s odstupom 30,3 s za víťazom. V ženskej kategórii si skúsená olympionička Procházková zopakovala víťazstvo z nedele, tentoraz však na 10 km voľnou technikou. Druhé a tretie miesto patrili Poľkám Magdalene Kozielskej a Urszule Leochovej.

Alena Procházková: „V pondelok viac mrzlo, čo bolo cítiť pod nohami. Organizátori pripravili trate na jednotku. Som spokojná, že som si mohla dobre zasúťažiť aj na Slovensku. Od štartu som si sledovala súperky, ale držali sa ma iba prvé dve kolá. Baby by mali viac potrénovať, ísť do bolesti a nebáť sa toho, bez toho neprídu dobré výsledky.“

Mateusz Ligocki: „Dlho sme sa od samého štartu držali pokope. Až dve kolá pred cieľom som zostal sám a vtedy som už tušil, že to dotiahnem do víťazstva. Na klasike som bol štvrtý, takže ma dnešné víťazstvo teší. Trať aj podmienky boli perfektne pripravené.“

Foto: Slavo Petrus

Memoriál 24 padlých hrdinov SNP
38
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM