Martin Sýkora Rôzne

Začalo sa stopovanie: Stopy rysa ostrovida zaujímajú pracovníkov TANAPu

Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) na území Vysokých Tatier pozorujú v snehu stopy rysa ostrovida, aby zistili čo najviac o tradičnej šelme.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa stopovanie: Stopy rysa ostrovida zaujímajú pracovníkov TANAPu
Zdroj: TASR

Sledovaním stôp rysa ostrovida dokáže správa národného parku vyhodnotiť a zozbierať viacero údajov o tejto mačkovitej šelme.

„Zo stôp možno vyčítať približnú veľkosť rysa, či stopy zanechala samica s mláďatami, koľko mala pri sebe mláďat, či rys územím len prechádzal alebo lovil. Systematickým stopovaním sa dajú zistiť trasy, ktorými sa rysy presúvajú, miesta ktoré označujú svojím pachom, kde oddychujú a kde sa snažia uloviť korisť,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP-u Pavla Majka. Ak sa na vhodné miesta inštalujú fotopasce, je dosť pravdepodobné nasnímanie mačkovitej šelmy.

„Zbieraním a vyhodnocovaním údajov zo stopovania a fotopascí sa nám tak postupne dopĺňa mozaika poznania o tejto jedinečnej mačkovitej šelme,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u.

Zdroj: TASR

Majko poznamenal, že schopnosť rozoznávať a sledovať stopy zvierat patrí medzi základné činnosti, ktoré ovláda každý zoológ a strážca vykonávajúci monitoring veľkých šeliem.

„Stopovanie je zároveň niečo ako zručnosť, v ktorej je možné neustále sa zdokonaľovať. Súvislá vrstva snehu a vytrvalosť pri stopovaní ponúka možnosť zistiť niečo viac aj o takých opatrných a málo poznaných druhoch, akým je napríklad aj najväčšia mačkovitá šelma, teda rys ostrovid,“ uzavrel Majko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM