Peter Handzuš Správy

Vzbura pokračuje: Väčšina škôl je zavretá, primátor vraj bránil učiteľom štrajkovať!

Historicky prvý neobmedzený štrajk zamestnancov škôl pokračuje a aj dnes zostáva väčšina škôl zavretá. V porovnaní s pondelkom sa do prevádzky vracia napríklad niekoľko materských škôl v Košickom kraji, ale aj niektoré ďalšie školy.

Ilustračný obrázok k článku Vzbura pokračuje: Väčšina škôl je zavretá, primátor vraj bránil učiteľom štrajkovať!
Foto: Jaroslav Dodok

Protestné zhromaždenia sa však už zrejme opakovať nebudú. V pondelok vyšli tisíce školských zamestnancov napriek chladnému počasiu do ulíc v Bratislave, Košiciach aj v Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach. Transparentmi a prejavmi z tribún upozorňovali na zlú finančnú situáciu v školstve, aj na to, že nie sú spoločensky docenení.

Odborári nemali v prvý deň štrajku presnejšie údaje o účasti. Zopakovali len odhady, ktoré hovoria, o účasti asi 80 percent zamestnancov základných, asi 70 percent zamestnancov stredných a viac ako piatich percent zamestnancov vysokých škôl. Veľmi nízku účasť zaznamenali odborári v okrese Medzilaborce, kde sa do štrajku nezapojila žiadna základná ani materská škola, v humenskom okrese neučili iba tri základné a materské školy.

Líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek na bratislavskom proteste vyhlásil, že primátor jedného mesta údajne učiteľom bránil zapojiť sa do štrajku. O aké slovenské mesto išlo však povedať nechcel.

Termín ďalšieho rokovania s predstaviteľmi vlády zatiaľ nie je známy. Premiér však kvôli štrajku zredukoval program oficiálnej návštevy Rumunska. Jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková uviedla, že tak chce vytvoriť „časový priestor na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM