Samospráva

Štrba plánuje netradičnú prestavbu: Časť obecného úradu chcú zmeniť na byty

Časť obecného úradu chce samospráva v Štrbe prestavať na nájomné bývanie. Projekt ešte nie je schválený. Koľko bytov môže vzniknúť?

Ilustračný obrázok k článku Štrba plánuje netradičnú prestavbu: Časť obecného úradu chcú zmeniť na byty
Foto: Roman Oravec / Zdroj: Mesto Nitra

Zámer už schválilo aj tamojšie obecné zastupiteľstvo. Malo by ísť o desať obecných nájomných bytov bežného štandardu, ktoré vzniknú prestavbou nevyužívanej časti budovy v Tatranskej Štrbe.

Obec na webovej stránke informovala, že touto prestavbou vznikne sedem trojizbových, dva dvojizbové a jeden jednoizbový byt. Ich vybudovanie bude financované cez úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 65 percent z celkových nákladov, zvyšných 35 percent chce obec dofinancovať z dotácie od štátu.

„Úver zo ŠFRB je na dobu 30 rokov za fixnú úrokovú sadzbu jedno percento ročne. Tento úver sa nezapočítava do celkového dlhu obce do úverovej zaťaženosti, nakoľko sa bude splácať z nájomného, ktoré budú platiť nájomcovia za užívanie týchto bytov na základe nájomnej zmluvy,“ uvádza obec.

Vyhodnotenie tohto projektu obce sa predpokladá v letných mesiacoch. V prípade jeho schválenia je doba výstavby určená na desať mesiacov. „V tomto projekte sú náklady na úrovni 540.000 eur. Hotová je projektová dokumentácia, vysúťažili sme už aj zhotoviteľa stavby, poslali sme žiadosť a uvidíme, či budeme s projektom úspešní,“ dodala Štefánia Srebalová zo stavebného oddelenia.

Prideľovanie a odovzdanie týchto bytov nájomcom obec predpokladá o rok neskôr. Bytové jednotky budú majetkom obce, ktorá ich bude prideľovať podľa podmienok určených ŠFRB, ministerstvom a obecným zastupiteľstvom. O určení týchto podmienok budú rozhodovať obecní poslanci až v priebehu roka 2021.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM