Peter Handzuš Kultúra

Štrba vydala novú knihu: Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách

Pondelkové dopoludnie pri brehu jazera Štrbské pleso patrilo slávnostnému krstu knihy Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách, ktorú vydala obec Štrba ako svoju ďalšiu publikáciu pri príležitosti 140. výročia založenia Štrbského Plesa.

Ilustračný obrázok k článku Štrba vydala novú knihu: Štrbské Pleso na dobových pohľadniciach a fotografiách
Zdroj: Dnes24.sk

Uvedenie do života sa konalo pri bývalej vile Marína za prítomnosti autora knihy Jozefa Hubera, starostu obce Štrba Michal Sýkoru a ďalších vzácnych hostí.

Krstnou mamou knihy sa stala Andrea Réti Móry z Budapešti – jedna z troch dcér Jána Móry, zakladateľa osady Nové Štrbské Pleso.

Svojou prítomnosťou akt krstu poctili aj blízke príbuzné poetky Maše Haľamovej, ktorá žila a pôsobila vo vile Marína na Štrbskom Plese, a to Viera Haľamová a Eva Kropáčková–Haľamová. Tieto tri dámy spolu s dobovým oblečením účinkujúcich dodali podujatiu symboliku prepojenia histórie so súčasnosťou.

Obec Štrba praje knihe, ktorá je svedkom doby a prostredníctvom fotografií nesie v sebe kus večnosti, veľa vnímavých čitateľov. Zároveň ďakuje autorovi, prispievateľom, tlačiarňam a sponzorom za ich podiel na jej vydaní.

Anna Hurajtová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM