Peter Handzuš Rôzne

Štrbské Pleso láka turistov aj na bežky. Vhodnú trať si tam nájde každý

Čoraz viac lyžiarov na bežkách v týchto týždňoch využíva upravované trasy na Štrbskom Plese. V Tatrách pribudlo dostatok nového snehu, ktorý je na bežkárske trate najviac potrebný. Tieto trasy sa totiž neupravujú technickým zasnežovaním a sú plne závislé od prírodného snehu.

Ilustračný obrázok k článku Štrbské Pleso láka turistov aj na bežky. Vhodnú trať si tam nájde každý
Zdroj: TASR

„Bežecké trate sú teraz veľmi dobre upravené, pred tou snehovou nádielkou boli niektoré časti zľadovatené. Do 15. januára sme tu mali veľa turistov, teraz je to kolísavé v závislosti od počasia,“ objasnil starosta Štrby Michal Sýkora.

Na Štrbskom Plese budú počas tejto zimnej sezóny organizovať aj dvoje preteky. Trate sú tu určené pre začiatočných bežkárov, na svoje si však prídu aj tí pokročilí. Ešte v lete minulého roku tu robili pre trasy úpravy terénu.

„Tým pádom sa nám zlepšili aj podmienky na zimnú údržbu tratí. Okolo tratí treba robiť počas celého roka, musíme pritom rešpektovať aj nariadenia ochrany prírody, čo je niekedy komplikované,“ vysvetlil Sýkora.

Miestna samospráva sa väčšiu časť trás snažila situovať do športového areálu a popod skokanské mostíky. Náročnejšie trate v lesnom teréne zase využívajú skúsenejší bežkári. „Stále sa snažíme vylepšovať tie doplnkové služby na Štrbskom Plese, aby si tam každý turista našiel to svoje, čo ho zaujíma,“ uzavrel starosta.

Štrbské Pleso - nedeľa 20. januára 2013
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM