Monika Vengrínová Rôzne

Štrbské Pleso sa hrdí novinkou: Návštevníci sa majú na čo tešiť, dozvedia sa veľa nového

Čo žije a rastie v našich veľhorách, aká je história a čo zaujímavé ponúka súčasnosť. To všetko i mnoho iného sa návštevníci Štrbského Plesa majú možnosť dozvedieť z informačných panelov. Tie sú súčasťou nového náučného chodníka určeného napríklad pre rodiny s deťmi či imobilných návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Štrbské Pleso sa hrdí novinkou: Návštevníci sa majú na čo tešiť, dozvedia sa veľa nového
Zdroj: Dnes24.sk

Nový náučný chodník zrealizovala Správa Tatranského národného parku (TANAP) spoločne s obcou Štrba. „Desať nových informačných panelov je umiestnených v rámci celej osady Štrbské Pleso. Niektoré sa nachádzajú aj na brehu jazera Štrbské pleso," informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Všetky panely sú v slovenčine aj v angličtine a doplnené množstvom zaujímavých fotografií. Návštevník tejto oblasti má tak možnosť dozvedieť sa veľa nového o rastlinstve a živočíšstve Tatranského národného parku, o jeho vysokohorskej krajine, plesách, lesoch, ale aj o vzácnej borovici limbe a borovici horskej – kosodrevine.

„Zaujímavé sú tiež informácie z histórie a súčasnosti Štrbského Plesa," doplnil Majko s tým, že nenáročná a bezbariérová trasa nového náučného chodníka je ideálnym riešením pre vyplnenie pobytu návštevníkov počas nepriaznivého počasia. Určená je napríklad pre rodiny s deťmi či imobilných návštevníkov.

V regióne Vysokých Tatier sa však nachádzajú aj ďalšie náučné chodníky, ktoré realizovali aj iné organizácie. Jeden z nich vedie zo Štrbské Plesa cez Popradské pleso až k Hincovmu plesu. Ďalší sa nachádza priamo na Skalnatom plese a niečo o prírode Tatier sa návštevníci dozvedia aj z tabúľ na náučnom chodníku z Hrebienka na Skalnaté pleso. Okrem toho vedie náučný chodník aj Monkovou dolinou a cestou k Belianskej jaskyni.

„Správa TANAP má ambíciu ponúknuť návštevníkovi komplexné informácie o národnom parku, aby sa návštevník dozvedel čo najviac. Niektoré veci, druhy živočíchov či rastlín sú skryté pred turistami, a práve tie chceme na týchto náučných tabuliach prezentovať, aby sa ľudia dozvedeli, prečo je TANAP taký výnimočný, kto tu žije a čo tu rastie," konštatoval Majko.

Zároveň Správa TANAP prezentuje na náučnom chodníku na Štrbskom Plese svoje aktivity, ktoré vyvíja na ochranu prírody, ale aj projekty ako napr. monitorovania svišťov, kamzíkov a pod. „Na náučný chodník na Štrbskom Plese sme sa pokúsili dať naše najlepšie fotografie, chceme osloviť nielen našich, ale aj zahraničných návštevníkov, aby získali prehľad o TANAP-e. Štrbské Pleso je určite zaujímavá a výnimočná destinácia, takže si myslím, že ľudia budú mať záujem sa niečo nové o ňom dozvedieť," uzavrel Majko s tým, že momentálne sa ďalší nový chodník na území TANAP-u nepripravuje.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM