Webnoviny - Rôzne

Stredopravé strany sa dohodli na rozdelení kresiel

WEBNOVINY.SK

Stredopravá koalícia sa dohodla na rozdelení postov vo vláde. Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Stredopravá koalícia sa dohodla na rozdelení postov vo vláde. Ministerstvo hospodárstva bude patriť strane Sloboda a solidarita (SaS) a ministerstvo dopravy KDH. Ministerstvo dopravy však bude mať väčšie kompetencie ako doteraz. Koalícia sa na rozdelení postov dohodla na druhýkrát. Vo štvrtok rozhovory stroskotali na nedohode SaS a KDH na obsadení postov ministrov hospodárstva a dopravy. Na rezort dopravy prejdú kompetencie v oblasti výstavby, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja.

SDKÚ-DS okrem postu premiéra obsadí aj ministerstvá financií, školstva, spravodlivosti a zahraničných vecí. Strane SaS okrem rezortu hospodárstva budú patriť ministerstvá obrany, práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo kultúry. KDH nominuje svojich ľudí okrem ministerstva dopravy na ministerstvá vnútra a zdravotníctva. Mostu pripadli ministerstvá pôdohospodárstva, životného prostredia a tiež post vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Koaličné strany sa dohodli aj na znížení počtu štátnych tajomníkov na ministerstvách. Na rezortoch bude pôsobiť len jeden štátny tajomník, a to z tej strany, z ktorej bude minister. Výnimkou je rezort financií, kde budú dvaja štátni tajomníci, obaja z SDKÚ-DS. Dvaja štátni tajomníci budú aj na ministerstve dopravy. Jeden bude z KDH a jeden zo strany Most-Híd.

Post predsedu parlamentu obsadí strana SaS. Mal by to byť Richard Sulík. Na posty podpredsedov nominujú svojich ľudí KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd. Jedno kreslo podpredsedu parlamentu bude patriť strane Smer-SD. Desiatich predsedov výborov v parlamente nominuje nová koalícia. Deväť môže nominovať opozícia.

Najbližšie bude stredopravá koalícia rokovať na rozpracovaní programových téz a doladení niektorých rozhodnutí. O konkrétnych menách na jednotlivé posty vraj koalícia nerokovala.

Sulík na tlačovej besede ocenil postup KDH. „Dosiahli sme dobrú dohodu,“ uviedol. Rovnako dosiahnutú dohodu ocenil aj predseda KDH Ján Figeľ. „Považujem ju za korektnú a vyváženú,“ povedal.

Radičová avizovala, že nová koalícia bude zodpovedne pristupovať k návrhu európskeho valu, ale keď bude mať patričnú zodpovednosť. Zároveň uviedla, že v utorok o 14:30 bude neformálne rokovať s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Koaličná rada sa opäť stretne v piatok.

Politik koalície agentúre SITA potvrdil, že už je známe aj konkrétne personálne rozdelenie ministerských postov. Post predsedu vlády SDKÚ-DS obsadí Ivetou Radičovou. Spolu s týmto postom budú mať modrí aj rezort diplomacie, ktorý bude viesť Mikuláš Dzurinda. Šéfovať rezortu financií bude podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská bude ministerkou spravodlivosti. Rezort školstva bude viesť Eugen Jurzyca.

SaS ako druhá najsilnejšia strana obsadí štyri ministerské posty. Nominanti SaS obsadia ministerstvo práce a sociálnych vecí Jozefom Mihálom, rezort kultúry bude viesť Daniel Krajcer. Ministrom obrany sa stane Ľubomír Galko. Ministerstvo hospodárstva bude viesť Juraj Miškov.

Predseda KDH Ján Figeľ sa stane ministrom dopravy. Podpredseda strany Daniel Lipšic bude viesť ministerstvo vnútra a KDH na ministerstvo zdravotníctva navrhne za ministra podpredsedu strany Ivana Uhliarika.

Strana Most bude mať vo vláde tri kreslá. Ministrom pôdohospodárstva bude Zsolt Simon, ktorý rezortu už šéfoval v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Mostu pripadne aj tradičné „maďarské“ ministerstvo, a to životného prostredia. Na jeho čele bude stáť László Solymos. Vicepremiérom bude Rudolf Chmel.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM