Peter Handzuš Správy

Stredoškolákov je menej. Školy sú naplnené na 62 %

Do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského kraja nastúpilo v tomto školskom roku o 1925 žiakov menej ako pred rokom. Pri prepočte na triedy to vychádza o 70 tried menej. To má dopad aj na rozpočet určený pre školy. Príspevok od štátu na normatívne financovanie sa zníži takmer o milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškolákov je menej. Školy sú naplnené na 62 %
Foto: Peter Handzuš

Celkový počet žiakov na školách v pôsobnosti krajskej samosprávy predstavuje k 15. septembru 31 328. V roku 2003 dosiahol počet stredoškolákov 40 552, odvtedy toto číslo postupne klesá. Prvý veľký medziročný prepad počtu študentov sa objavil už minulý rok.

„Čísla nie sú potešujúce. Školy sú v priemere naplnené na 62 percent. Kraj bude nútený pristúpiť k racionalizácii v sieti stredných škôl. Materiál sa už začal pripravovať na rokovania jednotlivých odborných komisií kraja. Každý bude bojovať o existenciu svojej školy, ale každý musí pochopiť, že ak nie sú žiaci, nemôže byť toľko učiteľov, ani toľko škôl,“ komentuje situáciu Karol Lacko, vedúci odboru školstva PSK.

K zníženiu počtu žiakov došlo vo všetkých okresoch kraja. Ide predovšetkým o odborné školy, ale dotknuté začínajú byť aj gymnáziá. Výrazne nižší počet žiakov nastúpil napríklad na SPŠ strojnícku v Prešove, na SOŠ technickú vo Svidníku, na SOŠ drevársku vo Vranove nad Topľou, ale i na gymnáziá v Kežmarku, či Sabinove.

Napriek tomu sa nájdu školy, ktoré, naopak, zaznamenali pozitívny trend. Vyšší počet žiakov v tomto roku zaevidovali všetky tri zdravotnícke školy – v Humennom, Poprade i v Prešove, Stredná pedagogická škola v Levoči, SOŠ polytechnická v Humennom, SPŠ elektrotechnická v Prešove, či SOŠ arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku.

V Prešovskom kraji je v súčasnosti 79 stredných škôl, pričom priemerný počet žiakov na jednu školu dosahuje 396. Na školách pracuje 4 138 pracovníkov, z toho 2 974 pedagógov.

Krajská samospráva od januára do augusta tohto roku poskytla školám 3,7 milióna eur na opravu a modernizáciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM