Správy

Študenti, ale aj matky s deťmi: Župa na východe prichýlila z Ukrajiny stovky utečencov

V internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove je núdzovo ubytovaných 93 utečencov, medzi inými aj malé deti z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Študenti, ale aj matky s deťmi: Župa na východe prichýlila z Ukrajiny stovky utečencov
Zdroj: TASR/František Iván

Núdzové ubytovacie centrá Prešovského samosprávneho kraj sa v noci z nedele na pondelok začali zapĺňať utečencami z vojnou poznačenej Ukrajiny. Centrá sú zriadené v školských internátoch pri piatich stredných školách v Snine, Vranove nad Topľou, Svidníku, Bardejove a Poprade s celkovou kapacitou viac ako 460 lôžok. Dnes24 o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Na základe usmernenia rezortu vnútra prichýlili podľa Jeleňovej viac ako tri stovky utekajúcich. Sú medzi nim ukrajinské matky s deťmi aj zahraniční študenti.

Kde poskytujú pomoc

„Kraj vyčlenil školské internáty bez toho, aby bol na nich ovplyvnený výchovnovzdelávací proces. Konkrétne ide o internáty pri SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, SOŠ v Snine, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove, SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku a SOŠ technickej v Poprade. Spolu poskytujú 461 lôžok. Sú to zariadenia, ktoré v čase prvej vlny pandémie koronavírusu slúžili ako karanténne ubytovanie pre repatriantov,“ vysvetlila Jeleňová.

„Do centier núdzového ubytovania smerovali po naplnení kapacít azylových zariadení rezortu vnútra v noci z nedele na pondelok. K dnešnému dňu máme ubytovaných 319 ľudí. Sú to ukrajinské matky s malými deťmi, medi nimi aj bábätká či dôchodcovia. Prijali sme aj zahraničných študentov z tretích krajín, ktorí študujú na univerzitách v Kyjeve, Ľvove či Charkove,“ prezradil k téme predseda PSK Milan Majerský.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Ako ďalej informoval, o umiestnení utečencov rozhodujú krízové orgány štátu, ktoré zabezpečujú na hraniciach aj triáž a následné prerozdelenie do konkrétnych miest núdzového ubytovania.

Situácia je vážna

„Situácia je veľmi vážna. Primárne poskytujeme prechodné ubytovanie, pomáhame aj materiálne, technicky, aby sme zmiernili utekajúcim ľudom ťažkú situáciu, v ktorej sa nachádzajú. To, že sú medzi nimi aj vysokoškolskí študenti z tretích krajín, hlavne z afrických, je fakt, aj im musíme pomôcť a nerobiť rozdiel. Zachraňujeme životy ľudí, a to je kľúčové,“ dodal predseda PSK a vyzval k solidarite a pochopeniu osudov ľudí, ktorí utekajú pred vojnou.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

K pondelku 28. februára hlásil najviac prichýlených utečencov z vojnovej Ukrajiny školský internát pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku, a to až 120, z ktorých drvivú väčšinu tvoria prevažne vysokoškolskí študenti.

Malé deti v Bardejove

Kapacitne plné sú školské internáty pri SOŠ technickej v Poprade a SOŠ v Snine, kde je ubytovaných zhodne po 24 utečencov.

Kým v Poprade sú to ukrajinské matky s deťmi, v Snine výlučne zahraniční univerzitní študenti.

V internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove je núdzovo ubytovaných 93 utečencov, medzi inými aj malé deti z Ukrajiny. V SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou evidujeme spolu 58 utečencov, väčšiu polovicu z nich tvoria taktiež cudzinci študujúci na univerzite v Charkove. Dočasné útočisko tu našli taktiež vyše dve desiatky ukrajinských žien. Prešovský samosprávny kraj má pre utečencov z Ukrajiny celkovo k dispozícii takmer 2 200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode.

Vo fotogalérii nájdete aj zábery z hraničných priechodov.

Hl. foto: ilustračné

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria

Viac o vojne proti Ukrajine:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM