Peter Handzuš Tlačové správy

Študenti v Poprade zvolili za primátora Antona Danka

Stredoškoláci v 37 mestách v Študentských komunálnych voľbách zvolili za primátorov 22 nezávislých a 15 straníckych kandidátov. Taký je výsledok projektu Inštitútu pre verejné otázky Študentské voľby 2014, ktorý vychádza z úspešnosti podobných projektov realizovaných napríklad v Českej republike.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Poprade zvolili za primátora Antona Danka
Zdroj: TASR

Cieľom projektu je bližšie zoznámiť študentov stredných škôl v Slovenskej republike so základnými demokratickými princípmi fungovania spoločnosti a zvýšiť informovanosť a povedomie o fungovaní volebných systémov v SR v cieľovej skupine 15 – 18 -ročných študentov stredných škôl. Na základe takéhoto poslania vo štvrtok 6.11.2014 rea­lizovali stredné školy hlasovanie v celej SR. Do Študentských volieb Inštitútu pre verejné otázky sa zapojilo rekordných 72 stredných škôl v SR (33gymnázií a 39 stredných odborných škôl a obchodných akadémií; 51z nich bolo štátnych, 13 cirkevných a 8 súkromných), na ktorých spomedzi 18 575 oprávnených voličov nad 15 rokov hlasovalo 9 603 študentov, ktorí odovzdali 9268 platných hlasov. Volebná účasť bola 51,70%. V Študentských komunálnych voľbách v Poprade zvíťazil Anton Danko pred Jozefom Švagerkom, Františkom Bednárom a Jánom Pahutom.

ZOZNAM ZVOLENÝCH PRIMÁTOROV:

Poprad: Anton Danko, nezávislý kandidát
Bratislava: Milan Kňažko, nezávislý kandidát
Banská Bystrica: Peter Gogola, nezávislý kandidát
Ružomberok: Michal Lazár, nezávislý kandidát
Žilina: Ján Slota, nezávislý kandidát
Košice: Richard Raši, Smer -SD
Spišská Nová Ves: Ján Volný, Smer-SD
Kežmarok: Igor Kredátus, nezávislý kandidát
Levoča: Milan Majerský, KDH, SDKÚ -DS, OKS, SIEŤ, NOVA, MOST- HÍD, KDS
Prešov: Andrea Turčanová, KDH, SDKÚ- DS, OĽaNO, MOST -HÍD, NOVA, OKS
Stará Ľubovňa: Ľuboš Tomko, nezávislý kandidát
Svit: Milan Fecko, nezávislý kandidát

Súčasťou projektu Študentské voľby 2014 sú troje študentské voľby – okrem už realizovaných pilotných marcových Študentských volieb prezidenta SR a Študentských volieb do Európskeho parlamentu aj aktuálne Študentské komunálne voľby. Ambíciou projektu je tiež vtiahnuť túto skupinu intenzívnejšie do verejného priestoru a zvýšiť jej občiansku angažovanosť prostredníctvom realizovania modelových volieb.

Zdroj: www.studentskevolby.sk

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM