Správy

Sú radi, že to majú za sebou: Dve zrekonštruované telocvične v Poprade už otvorili, FOTO

Dopoludnia budú telocvične slúžiť pre školákov, popoludní ju bude môcť podľa riaditeľky využívať aj široká verejnosť, prioritne basketbalová akadémia.

Ilustračný obrázok k článku Sú radi, že to majú za sebou: Dve zrekonštruované telocvične v Poprade už otvorili, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Na Základnej škole s materskou školou na Komenského ulici v Poprade slávnostne otvorili dve zrekonštruované telocvične.

Na obnovu športovísk, ktoré sú súčasťou jednej stavby, získalo mesto dotáciu z Fondu na podporu umenia vo výške takmer 832-tisíc eur.

Riaditeľka školy Monika Srnková uviedla, že práce ukončili o niekoľko mesiacov neskôr, v apríli tohto roku.

Práce sa predĺžili

„Po stavebnom kameni sme klopali 6. júla 2022, ukončenie stavby bolo plánované v decembri. Stavebné práce sa predĺžili, keďže sme potrebovali vyriešiť niektoré veci, ktoré sa objavili počas procesu rekonštrukcie,“ uviedla Srnková.

Mesto na sociálnej sieti uviedlo, že v rámci rekonštrukcie sa k telocvični pristavilo nové jadro so samostatným schodiskom. V exteriéri sa upravil existujúci chodník pri vstupe do telocvične a tiež okolitý terén.

Vymenili palubovku

Obnova samotnej stavby okrem iného pozostávala z výmeny kúrenia s rekuperáciou a klimatizáciou, vymenila sa elektroinštalácia aj osvetlenie a obnovou prešla aj tribúna, či zázemie a hygienické zariadenia pre divákov, športovcov i učiteľov. Pribudol tiež bezbariérový vstup.

„Vo veľkej telocvični sme z vlastných zdrojov vymenili aj palubovku a zároveň sme zakúpili zariadenie do šatní,“ doplnila riaditeľka.

Zo zverejneného dodatku zmluvy vyplýva, že celková cena diela je na úrovni 1,678 milióna eur s DPH.

Bolo by to neúnosné

Od roku 2018 sa škole podarilo získať aj finančné prostriedky z úradu vlády na výmenu okien, a tiež z Prešovského samosprávneho kraja na obnovu priestorov pre hráčov a rozhodcov vo veľkej telocvični.

„Bolo však nutné pristúpiť k rozsiahlej rekonštrukcii, čo by však bolo pre našu školu neúnosné financovať z vlastných zdrojov. Preto sme s prípravou začali spoločne s mestom, trvalo to zhruba dva roky a sme radi, že to máme úspešne za sebou,“ dodala Srnková.

V dopoludňajších hodinách budú obe telocvične slúžiť pre potreby školákov, popoludní ju bude môcť podľa riaditeľky využívať aj široká verejnosť, prioritne basketbalová akadémia.

Primátor Anton Danko upozornil, že mesto získalo titul Európske mesto športu 2023 a v tejto súvislosti je veľmi dôležitým pre samosprávu práve aj šport na školách.

Objektívom: Vynovené telocvične v Poprade už otvorili
6
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM