Peter Handzuš Hokej

Súčasťou MS aj ženská krása

Hokej už dávno nie je len o mužoch. Jeho súčasťou sú už nejaký ten piatok ženy. A teraz nenarážame na hokejistky, ale na dámy z tribún. Na cheerleaderky. Veru, jedna z vecí, ktorú môžeme pred svetom hrdo ukazovať sú naše dievčatá. Atraktívne, pôvabné

Hokejová reprezentácia sa na šampionát pripravuje jeden mesiac, u cheerleaderiek je to vždy rozličné, záleží na talente každej z nich.// „Príprava na takéto podujatie je individuálna. U dievčat je to vždy rozdielne. Veď každá z nich tancuje inak, rýchlejšie, resp. pomalšie si zvykajú na tanečnú plynulosť. Niektorým dievčatám to trvá tri, možno štyri tréningy. Sú aj také, ktorým nestačí ani rok. Všetko je to otázka tanečných schopností,“// hovorí pre hokejportal.sk manažérka bratislavských cheerleaderiek Izabela Briešková. Je pochopiteľné, že podujatie, akým je tento turnaj si zaslúži tú najvyššiu kvalitu na všetkých „postoch“. Podobne ako sa tvorí nominácia slovenského tímu, aj krásne dievčatá zo štadióna Ondreja Nepelu majú svoju vlastnú „nominačku“. „Robili sme nábor dievčat, ktorých u nás bolo 18, teraz ich je 45. Dievčatá sa však budú meniť. V jednom zápase máme 18 kusov. Po tri na šiestich schodiskách v aréne. Týka sa to dievčat v Bratislave, v Košiciach to má na starosti skupina báb, ktorá sa cheerleadingu venuje aj počas košických extraligových zápasov. Tu v Bratislave funguje skupina Angels cheerleaders, ktorá okrem iného pôsobí aj na zápasoch bratislavského Slovana,“ pokračovala Briešková. Kým obranca by mal vynikať v defenzívnej činnosti a jeho plusom je aj dobrá rozohrávka, útočník by mal mať ťah na bránku, schopnosť presadiť sa, prípadne vybojovať puk. Aké vlastnosti sú súčasťou kvalitnej cheerleaderky? „Niečo z nej musí vyžarovať a tiež musí dobre vyzerať. Samozrejme, jej súčasťou by mal byť prirodzený ženský sexappeal. Ale nielen ten, najdôležitejšie je tancovanie, správny rytmus. Bez toho by asi dobrá cheerleaderka nemohla existovať. A v neposlednom rade musí zo seba vždy vydať maximum,“ pousmiala sa manažérka. Jej úloha pred MS určite nebola jednoduchá, finálne zloženie 45-tich dievčat sa istotne nerodilo ľahko.„Záujemkýň bolo dosť, na spomenutý konkurz prišla asi stovka a to sme pozvánky poslali iba do najbližšieho okolia. Pomimo prišlo ešte nejakých 40 dievčat a k nim sme ešte zobrali niektoré staršie cheerleaderky, ktoré sa tejto zaujímavej činnosti venovali pre pár rokmi,“ vysvetľovala slečna Izabela. Pod jej rukami funguje veľa dievčat. Ako sú staré? „Najmladšia baba má 15, alebo už 16, nie som si teraz istá. Najstaršia 25 a ja sa tam nepočítam, ha-ha. Sú tu dievčatá, ktoré sa tomu venujú 6–7 rokov, ale aj baby, ktoré tancujú iba dva mesiace. Počas MS budú tancovať iba na tribúnach, na ľade to možné nie je,“ dodala Izabela Briešková.

„Ľudia sa musia baviť, je to naša úloha,“ hovorí cheerleaderka Nina Henčelová Svetový šampionát v Bratislave a Košiciach je nepochybne najvýznamnejším podujatím skupiny bratislavských cheerleaderiek.„MS ju jedinečné. Určite to platí aj pre nás. Majú zvláštnu atmosféru a na Slovensku sú nepochybne udalosťou roka. Je príjemné byť ich súčasťou, určite sa aj my veľmi tešíme,“ povedala Nina Henčelová, jedna z bratislavských cheerleaderiek. Na hokeji je chlapov až-až. Keď samotný zápas za veľa nestojí, oči sa sústredia inde. A v takých chvíľach sú baby premeriavané zhora nadol. Miestami to dievčatám môže prekážať, no k tejto „prácičke“ treba istú dávku exhibicionizmu­.„Tancujeme pre ľudí, pre všetkých. Ide o to, aby sa dobre bavili a pokiaľ vy tomu nejakým spôsobom pomôžete, máte z toho dobrý pocit. Národnosť a vôbec chlapov až tak veľmi nevnímam,“ zasmiala sa kráska Nina. V čom budú zápasy Slovana a Slovenska pre tanečníčky rozdielne? „Samozrejme, je to trochu iné. Na Slovan chodia len Slováci a priaznivci Slovana, teraz budeme stáť medzi fanúšikmi rôznych národností a určite ich bude viac ako zvyklo chodiť na Slovan. Nový štadión sa nám veľmi páči, radi ho otestujeme a tešíme sa nielen na tieto zápasy, ale aj na stretnutia Slovana v novej sezóne,“ dodala Nina Henčelová.

Text: www.hokejportal.sk, Pavol Rajtar Foto: Ondrej Bobek

zeny na MS v hokeji
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM