Marián Handzuš Rôzne

Suché stromy pri turistických chodníkoch stále ohrozujú turistov

„Najhoršou správou však je, že z rozhodnutia rezortu sa vyčlenené finančné prostriedky už použili na inú činnosť, konkrétne riešenie lykožrútovej kalamity a na zrezanie suchých stromov nezostali prakticky žiadne prostriedky,“ zdôraznil Čelinák.

Podnikateľské subjekty v oblasti cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách vyzývajú v otvorenom liste ministra životného prostredia Józsefa Nagya, aby riešil kalamitnú situáciu súvisiacu so suchými stromami, ktoré v Tatranskom národnom parku ohrozujú turistov.
Predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) Juraj Čelinák informoval, že Ministerstvo životného prostredia SR ešte v minulom roku vyčlenilo finančné prostriedky na spílenie suchých stromov. „Stromy z blízkosti turistických chodníkov mali byť odstránené environmentálne vhodným spôsobom už pred minuloročnou letnou turistickou sezónou a mali zostať na mieste v lese,“ objasnil Čelinák.
Podľa neho však celý kalendárny rok suché odumreté stromy po napadnutí lykožrútom zostali stáť a naďalej výrazne ohrozujú návštevníkov Vysokých Tatier. „Najhoršou správou však je, že z rozhodnutia rezortu sa vyčlenené finančné prostriedky už použili na inú činnosť, konkrétne riešenie lykožrútovej kalamity a na zrezanie suchých stromov nezostali prakticky žiadne prostriedky,“ zdôraznil Čelinák.
Vyschnuté stromy podľa neho neohrozujú len turistov, ale aj lesných pracovníkov. Samotné stromy sa totiž lámu už len pri miernom vetre. Najviac ohrozenou lokalitou stále ostáva časť Tatranskej magistrály z Hrebienka k Studenovodským vodopádom. „Je to najnavštevovanejší vysokohorský chodník vo Vysokých Tatrách a je aj súčasťou chodníkov „Tatry bez bariér“ pre vozičkárov a matky s deťmi,“ uzavrel Čelinák.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM