Andrea Mesarčíková Rôzne

Suché stromy vo Vysokých Tatrách môžu ohrozovať turistov

V bezzásahovej zóne v Tatranskom národnom parku (TANAPu) lykožrútova kalamita vážne narušila stabilitu niektorých lesných porastov, cez ktoré vedú turistické chodníky do vysokohorského prostredia.

Suché stromy sa už začínajú rozpadať a lámať, stávajú sa preto bezprostrednou hrozbou pre turistov.
Práve z tohto dôvodu Štátne lesy (ŠL) TANAPu upozorňujú turistov na hroziace nebezpečenstvo v teréne pomocou informačných tabúľ. Tie obsahujú nápis „Pozor! Bezzásahová zóna ochrany prírody. Nebezpečenstvo pádu stromov. Vstup na vlastné riziko“. V súčasnosti tabule umiestňujú pracovníci Strediska terénnych služieb ŠL TANAPu na najohrozenejšie úseky turistických chodníkov.
Hovorca ŠL TANAPu Marián Šturcel konkretizoval, že ide napríklad o chodníky zo Starého Smokovca a z Tatranskej Lomnice na Zamkovského chatu, z Tatranskej Lomnice na Malú Svišťovku, ďalej o úsek magistrály v pásme lesa od Skalnatej chaty až po Sliezky dom, o chodník z Tatranskej Polianky po Sliezky dom a o turistický chodník vedúci zo zastávky Tatranských elektrických železníc Popradské pleso až k Hincovmu plesu.
Veľa suchých stromov aj na úseku magistrály medzi Popradským a Štrbským plesom, ale aj medzi Troma studničkami a Grúnikom. Informačné tabule budú inštalované aj v Tichej a Kôprovej doline, a to v úsekoch, kde sa suchý les dotýka turistického chodníka. Postupne budú ŠL TANAPu podľa Šturcela označovať i ďalšie, pre turistov rizikové úseky na území TANAPu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM