Peter Handzuš Krimi

Súd zamietol odvolanie Bakiho Sadikiho. Opätovne ho poslal na 22 rokov za mreže

Druhostupňový Krajský súd v Prešove v stredu zamietol odvolanie Bakiho Sadikiho voči rozsudku okresného súdu zo 16. decembra minulého roku a potvrdil pôvodný rozsudok odňatia slobody na 22 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Súd zamietol odvolanie Bakiho Sadikiho. Opätovne ho poslal na 22 rokov za mreže
Zdroj: Webnoviny.sk

Súd poslal Bakiho Sadikiho opätovne na 22 rokov za mreže

Druhostupňový Krajský súd v Prešove v stredu zamietol odvolanie Bakiho Sadikiho voči rozsudku okresného súdu zo 16. decembra minulého roku a potvrdil pôvodný rozsudok odňatia slobody na 22 rokov.

Pojednávanie sa konalo v neprítomnosti Bakiho Sadikiho, ktorý o to požiadal sám. Obhajca uviedol, že využijú aj mimoriadne dovolenie.

Uznal ho vinným z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi na medzinárodnej úrovni. Rozsudok je právoplatný. Trest si odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Stredajšie pojednávanie sa konalo v neprítomnosti Bakiho Sadikiho, ktorý o to požiadal sám. Obhajca uviedol, že využijú aj mimoriadne dovolanie.

Šéf senátu skúmal rozsudok

Predseda senátu uviedol, že preskúmal rozsudok a má za to, že Okresný súd v Prešove správne oprel svoj rozsudok o výpovede svedkov. V záverečných rečiach prokuratúra žiadala potvrdiť pôvodný rozsudok. Obhajca požadoval proces vrátiť na okresný súd a opätovne vypočuť svedka Jána Cibulu, v čom mu odvolací súd nevyhovel.

Pôvodný proces so šéfom organizovanej drogovej skupiny Bakim Sadikim sa začal v jeho neprítomnosti 24. januára 2011 na Okresnom súde v Prešove. Spolu s hlavným obžalovaným boli súdení aj jeho dvaja komplici, ktorých súd 13. júna 2011 poslal zhodne na 15 rokov za mreže.

Baki Sadiki, ktorý bol v tom čase na úteku na neznámom mieste, bol odsúdený v neprítomnosti na 22 rokov. Podľa obžaloby v rokoch 2007 a 2008 z Turecka distribuovali na Slovensko heroín, ktorý bol ukrytý v letnej obuvi. Malo ísť najmenej o šesť zásielok s množstvom po 20 kilogramov neriedeného heroínu. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil 21. septembra 2011 aj odvolací Krajský súd v Prešove.

Medzinárodný zatykač

Bakiho Sadikiho zadržali na základe medzinárodného zatykača v kosovskom Gnjilane v októbri 2012. Následne požiadal o obnovenie procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súde a nemohol sa osobne brániť proti obžalobe.

Okresný súd v Prešove 30. mája 2013 rozhodol o obnovení procesu, proti čomu podal prokurátor sťažnosť. O tej rozhodol Krajský súd v Prešove 3. septembra 2013, keď zrušil rozhodnutie prvostupňového sudu z procesných dôvodov a zároveň sám nariadil obnovu procesu. Vysvetlil to tým, že umožnenie nového procesu bola podmienka kosovských justičných orgánov pri vydávaní Bakiho Sadikiho na Slovensko.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM