Monika Vengrínová Kultúra

SÚŤAŽ: Vyhrajte knihu Jozefa Banáša s podpisom

Jeho knihy sú bestsellermi, jeho štýl písania viac ako pútavý a jeho talent nepopierateľný. Spisovateľ, publicista, scenárista a dramatik Jozef Banáš navštívil Poprad, aby porozprával o svojich knihách, skúsenostiach a zážitkoch. Pod Tatrami ho najsk

**Pán Banáš, čo je vo Vašom profesionálnom živote momentálne nové? ** Čo sa mojej práce týka, tak vlani som mal veľmi plodný rok. Viac-menej zahraničný. Precestoval som mnoho krajín a to najmä s románmi Zóna nadšenia a Zastavte Dubčeka, čo bolo pri príležitosti Dubčekových nedožitých deväťdesiatich rokov. Tieto dva romány sú si vlastne veľmi podobné. No a tento rok mi vyšla ďalšia kniha s názvom Posledná nevera. Napísal som to na také to letné čítanie, tak trochu na odľahčenie. Ide o kratučké úsmevné poviedky. Nájdete v nej aj miernu erotiku, ale aj veci na zamyslenie samozrejme.

**Presedlali ste teda z tej politickej cesty na spisovateľskú a cestovateľskú? ** Úplne. Pýtajú sa ma, či sa nechcem vrátiť do politiky. Ale keby ma tankom ťahali, tak nikdy v živote.

A aké sú teda vaše ambície v spisovateľskej oblasti? Ľudia mi hovoria, že moje knihy sú pútavé. Porovnávajú môj štýl s Danom Brownom a to ma teší. Mojou ambíciou je jednoducho písať tak, aby si čitateľ o pol tretej ráno, keď mu už klipkajú oči, povedal: Kurnik, prečítam ešte jednu kapitolu, lebo chcem vedieť, čo bude ďalej.

Každá vaša kniha je iná, ich témy sa viac-menej úplne odlišujú, kde beriete inšpiráciu, nápady? Inšpiráciu? Ja som mal taký turbulentný život, že väčšinu vecí z mojich kníh som prežil osobne. Napr. Zóna nadšenia je do veľkej miery moja autobiografia. Každý autor vychádza z toho, čo prežil alebo čo mu niekto prerozprával. A napr. v knihe Zastavte Dubčeka, tam sa nedalo niečo si vymýšľať. Je to príbeh o reálnom človeku, ktorého zažili milióny ľudí. No a trebárs v románe Kód 9 ide o religióznu tému. Ale napokon, Hodvábnu cestu, po ktorej putuje hlavný hrdina od starého čínskeho Sionu, cez Tibet a Nepál, som si sám prešiel. Bolo to náročné, ale prešiel som to. Lebo viete, nemôžete písať hodnoverne o niečom, čo ste sami nezažili. Taký bol jedine Karl May, ktorý písal o Indiánoch a sedel v Drážďanoch. =)

**Je vôbec niečo, čo by ste do svojich románov nedali, keby ste ich mali napísať znovu? ** Nie. Za všetkým, čo som kedy napísal, si stojím. A všetko je pravdivé.

**Ktorú zo svojich vlastných kníh považujete za svoju srdcovku? ** Z emocionálneho hľadiska je to román Kód 9. Jedna pani sa o ňom vyjadrila, že je to najkrajšia kniha o Kristovi a zároveň najtvrdšia kniha voči horným poschodiam katolíckej cirkvi, akú kedy čítala. Avšak z hľadiska významu najmä pre mladých ľudí je to určite Zóna nadšenia. Je to akási učebnica histórie. Sajfa o nej povedal, že by mala byť povinným čítaním pre stredoškolákov. Ide vlastne o históriu NDR, NSR, Česko-Slovenska a Sovietskeho zväzu od roku 1968 a po revolúcii o históriu Spojeného Nemecka, Česko-Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Čiže je to vlastne taký stredoeurópsky román. A veľmi ma teší, že mladých ľudí to baví čítať. Priateľsky vám ju odporúčam.

Ktorá kniha z vašej dielne je však podľa vás tá najlepšia? Moja žena hovorí, že najlepšia kniha, ktorú som napísal je Zastavte Dubčeka. Ona je môj najväčší kritik, je vždy prvá, ktorá si to zlízne, lebo jej dávam čítať tie prvé verzie. A ona je strašne kritická.

**Je niečo, na čom pracujete v tomto období? ** Píšem román Kód 1 a robím na ňom naozaj s veľkým entuziazmom. Bude nadväzovať na Kód 9. Zatiaľ mám napísaných približne 200 strán a celkovo mi to vychádza asi na 500. No a v súvislosti s týmto románom cestujem. O mesiac idem do Indie na expedíciu, kde budem mapovať stopy Židov, Kresťanov a Krista. A po skončení expedície v Indii zostanem, pretože budeme v Dillí, a to hrdo hlásim vášmu médiu, prvýkrát v histórii Slovenska aj Česka, 27.novembra krstiť slovenský román Zóna nadšenia v jazyku hindi. Slovenská strana sa k tomu nejako nevyjadruje, ale to sa vlastne ani neočakáva, indická strana to však považuje za významnú bilaterálnu kultúrnu udalosť.

**Prečo práve v jazyku hindi? ** Tak, v živote sa dejú rôzne náhody. Aj toto bola jedna z nich. Román Zóna nadšenia si totižto prečítal v nemčine špičkový indický germanista a veľmi ho to oslovilo. Spojil sa preto so slovenským veľvyslanectvom v Indii a keď som bol minulý rok v Kašmíre v súvislosti so spomínaným rozpísaným románom Kód 1, tak sme sa tam stretli a dohodli sa, že to preloží do ich jazyka. Ja som si povedal, skvelé. Veď ide o tretí najväčší jazyk na svete, ktorým hovorí 800 miliónov ľudí. Teraz netvrdím, že všetci budú čítať moju knihu =), ale je to pre mňa veľká česť, takže sa teším. A budúci rok vyjde román Zóna nadšenia aj v Ukrajinčine. Preklad je skoro hotový. Momentálne je to najprekladanejší slovenský román. Už vyšiel v češtine, nemčine, poľštine a teraz to bude hindčina a ukrajinčina.

**Tak to je veľký úspech. Mne však ešte na záver nedá neopýtať sa, keďže sme na Spiši, aký máte vzťah k tomuto kraju. ** Určite kladný. Musím, lebo moja manželka je Spišiačka z Podolínca. =) Naposledy som tu bol pred dvoma rokmi a musím povedať, že je tu cítiť posun. A naozaj objektívne treba povedať i to, že Spiš je najkrajšia časť Slovenska. Je to jeho perla. Nielen kvôli prírodným krásam, ale tu je aj duch. V tomto regióne skutočne cítiť ducha. Neviem, možno to sem priniesli Nemci. A tiež je to najčistejší slovenský región. Asi to tí Nemci priniesli. =) Ja chodím po celom Slovensku a vidím, ako si ľudia všade sťažujú, že situácia je ťažká, ale tu necítim takú vysokú mieru rezignácie, ako napr. na Zemplíne, kde to vedia, hovoria o tom, že všetko je nanič a ďalej sedia. Tu ľudia skôr povedia: Kurnik, treba s tým niečo urobiť.

[color=#ff0000]Ak vás román Zóna nadšenia zaujal, môžete ho u nás vyhrať.[/color] Stačí, ak správne odpoviete na otázku: [color=#ff0000]­„V akom jazyku sa bude Zóna nadšenia 27.11. krstiť?“[/­color] a jednému z vás túto knihu, ktorú pán Banáš osobne podpísal, pošleme. Odpovede posielajte do 23. septembra na mailovú adresu: color=#0000ff[­/color]

Poprad24 Foto: Luděk Kovář/Wikimedia Commons

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM