Monika Vengrínová Kultúra

Súťažný festival divadelníkov: Detskí herci z celého Slovenska budú vo Svite

21. až 23. november 2013 bude v kultúrnom dome vo Svite patriť súťažnému festivalu neprofesionálneho divadla Divadelný Maťko. V literárnej a dramatickej časti budú súťažiť deti a mládež z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Súťažný festival divadelníkov: Detskí herci z celého Slovenska budú vo Svite
Zdroj: Dnes24.sk

Priestor dostanú všetky divadelné súbory zo Slovenska

„Chuť zorganizovať takéto stretnutie divadelníkov som mal už dávno, keďže podujatí podobného typu je veľmi málo. Už v roku 2011 som v Spišskej Belej začal tradíciu festivalu nultým ročníkom, v tom čase sa ho však zúčastnili len okolité súbory. Hosťom bol vtedy herec Jozef Adamovič, ktorého myšlienka stretávania sa divadelníkov veľmi nadchla a tešil sa i na ďalší ročník. Preto po ročnej prestávke pokračujeme, tentokrát celoslovensky,“ predstavuje myšlienku festivalu jeho organizátor Martin Fečunda.

Priestor na prezentáciu tak dostanú všetky divadelné súbory na Slovensku, a to zo základných a stredných škôl, základných umeleckých škôl, ako aj ostatné divadelné súbory pod centrami voľného času a ďalšie detské literárno-dramatické kolektívy, či iné divadelné súbory pracujúce s deťmi a mládežou. Hosťovať budú i dospelé profesionálne a ochotnícke súbory.

„Pozvanie na festival prijali stálice dosiek, ktoré znamenajú svet, a to herci z Divadla Jonáša Záborského v Prešove manželia Kveta a Jozef Stražanovci. Potešil ma tiež záujem súborov od Bratislavy až po Veľké Kapušany,“ hovorí Fečunda.

Počas prestávok rozborové semináre

Súťažiť sa bude v niekoľkých kategóriách rozdelených do dvoch častí, a to literárnej a dramatickej. Chýbať nebudú ani špeciálne kategórie, ako pohybové, tanečné, bábkové, muzikálové divadlo a divadlo poézie.

Súťaž bude hodnotiť trojčlenná porota pre literárnu časť a trojčlenná porota pre časť dramatickú. Zástupcovia mesta Svit vyhodnotia najlepší výkon s najväčším úspechom u divákov pre obe časti a odovzdajú cenu primátora mesta Svit. Počas prestávok bude porota robiť rozborové semináre, v rámci ktorých vyjadrí svoj názor k uvedeným literárnym a divadelným výkonom.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM